Bitcoin’in oldukça büyük ve hacimli bir performans sunmasından bu yana uzun bir süre geçti. Çoğu kripto meraklısı, BTC’nin 2023’te hatta belki bu ay bir yükseliş gösterip gösteremeyeceğini merak ediyor. Ortaya çıkan son veriler, bu konuda yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı noktaların olduğunu gözler önüne seriyor.
kolayca yatırım yapın
Veriler, Bitcoin hodl durumunun, sağlıklı birikimi gösteren 12 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor. Öte yandan artış potansiyeli, düşük balina ve kurumsal talep nedeniyle hala sınırlı seviyede görünüyor.
BTC Hodl Eden Adres Sayısı Artıyor!
Peki, Bitcoin boğalarının kendilerini güçlü göstermeleri için ne gerekir? Cevaplardan biri, hiç kuşku yok ki uzun vadeli HODLing durumunun baskın olması gerektiğidir. Bilindiği üzere HODLing, kripto para birimini, piyasadaki çeşitli dalgalanmaları ve gelişmeleri umursamaksızın uzun vadeli olarak elinde tutma süreci anlamına gelmektedir.
Bu bağlamda iyi haber şu ki, Glassnode Alerts, son 2-3 yılda aktif olan Bitcoin arzının şimdi 12 ayın en yüksek seviyesinde (1.668.534,379 BTC) olduğunu ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, BTC’lerini uzun vadeli tutan adreslerin sayısı artıyor.
Ancak bu 1 yıllık süre içinde tutulan miktar, arzdaki Bitcoin’in kabaca yüzde 0.02’sini temsil ediyor. Bu, hodl’un potansiyel etkisinin minimum olduğu anlamına gelmektedir.
Balina ve Kurumsal Faaliyetler Sorumluluğu Alabilir mi?
BTC hodling miktarı fiyatı yükseltmek için şu aşamada çok düşük olduğundan, boğalar için bir sonraki önemli husus balina ve kurumsal talep olarak görünüyor.
Bitcoin’in arz dağılımına ilişkin bir değerlendirme, balina adresleri söz konusu olduğunda karışık bir çanta ortaya koyuyor. Bazı adresler alım baskısına katkıda bulunurken, diğerleri satış baskısına katkıda bulunuyor.
Aralık ayında satış baskısı, en büyük adres kategorilerinden geldi. 100.000 BTC’den fazla tutan adresler bu hafta aktif olmadı ancak 100 ila 1.000 BTC ve 10.000 ila 100.000 BTC tutan adresler satış baskısına katkıda bulundu.
10’dan 100’e ve 1.000’den 10.000’e olanlar ise son 24 saat içinde satın aldı. Ayrıca, daha küçük adreslerin (bireysel yatırımcılar) satın aldığını da belirtmekte fayda var.
Bir başka ilginç gözlem ise kurumsal talebin hala eksik olmasıdır. Purpose Bitcoin ETF kurumsal yatırımcıları, son dört hafta içinde BTC’sini boşaltarak satış baskısına katkıda bulunuyor.
Yukarıdaki gözlemler, bireysel birikimin mevcut fiyat seviyesini desteklediğini göstermektedir.
Buna ek olarak, Bitcoin borsa rezervleri son dört haftada balinalardan gözlemlenen satış baskısıyla tutarlı bir şekilde büyüdü. BTC’ye yönelik türev talebi ve kaldıraç oranı da hafifçe arttı.
Daha yüksek tahmini kaldıraç oranı, önümüzdeki birkaç gün içinde volatilite dönüşü görebileceğimizi gösteriyor. Ancak, oynaklığın yükseliş mi yoksa düşüş mü olacağını söylemek için henüz çok erken.