Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yıl başından bu yana gösterdiği performansla dikkat çekiyor. Hem gelişen hem de gelişmiş piyasalarda güçlü bir tepki veren endeks, yerel para birimi cinsinden yüzde 43, dolar bazında ise yüzde 31 oranında artış kaydederek en iyi performans sergileyen endeksler arasında yer aldı.
Gcm Yatırım bugünkü raporunda BIST 100 endeksinde ağırlığı en yüksek 10 şirketin, endeksin neredeyse yarısı olan 49’unu oluşturduğuna işaret etti.
Bu şirketleri ise Türk Hava Yolları (THYAO), Akbank (AKBNK), Tüpraş (TUPRS), BİM (BIMAS), Koç Holding (KCHOL), İş Bankası (ISCTR), Yapı Kredi Bankası (YKBNK), Sabancı Holding (SAHOL), Turkcell (TCELL) ve Ereğli Demir Çelik (EREGL) olarak sıraladı.
Bu 10 büyük şirketten 3’ünün endeksin yüzde 43’lük performansının gerisinde kaldığına işaret edildi. En düşük performansın yüzde 18 ile Şişecam’da (SISE) gözlemlendiği, en yüksek performansın ise yüzde 94 ile Akbank (AKBNK) paylarında sergilendiği vurgulandı.
Tüm Şirketler Endeks Üstü Getiri Sağlayamadı
Gcm Yatırım, BIST 100 endeksi genel olarak yüzde 43’lük bir artış göstermesine rağmen tüm şirketlerin aynı performansı sergileyemediğine dikkat çekti.
Endeks üzerinde getiri sağlayan BIST 100 şirketi sayısının 40’ta kaldığı, en iyi performansı ise yüzde 120 ile TAV Havalimanları (TAVHL) paylarının gösterdiği vurgulandı. Endeks getiri sınırında kalan şirketin ise yüzde 44 ile Zorlu Enerji (ZOREN) paylarının olduğu belirtildi.
60 şirket ise endeksin altında performans sergilerken, bunlardan 15’i negatif, 1’i ise nötr bir performans gösterdi. Böylece 44 şirket endeksin altında ancak pozitif bir getiri sağladı. Negatif performans sergileyen 15 şirketin toplam endeks içindeki ağırlığı ise yüzde 3,85 oldu.
Likiditesi Yüksek Büyük Şirketler İlgi Çekebilir
Uzun vadede endeksin dolar bazlı 505 dolarla tarihi zirveye doğru bir hareketlilik göstermesi durumunda, likiditesi yüksek büyük şirketlerin daha fazla ilgi çekebileceği öngörüldü.
Bu nedenle geride kalan 60 şirket arasından piyasa değeri 50 milyar lira üzerindeki şirketlerden 18 şirketin ön plana çıkacağı ileri sürüldü. Bu şirketlerden 8’i 100 milyar lira üzerinde piyasa değerine sahip ve THYAO endeks içindeki en değerli 2’nci şirket konumunda.
Bu 18 şirketin toplam endeks içindeki ağırlığının yüzde 32 olduğunu belirten Gcm Yatırım, şirketler ve sektörler bazında performans değerlendirmesi yapıldığında yıl başından bu yana lokal para cinsinden en iyi performans sergileyen sektörlerin sigorta, banka ve iletişim olduğuna dikkat çekti.
Yeşil renkli sektörlerin ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 38 oranının üzerinde performans sergilerken, kırmızı renkli sektörlerin bu oranın altında kaldığı bildirildi.
Hangi Şirketler Yatırımcıları Üzdü?
Mayıs ayında sigorta, yıldız, ticaret ve ulaştırma sektörlerinin zirve seviyeleri revize ettiği anımsatılarak, bankacılık sektörünün zirveden yüzde 151 uzakta kalarak hala potansiyelini koruduğu belirtildi. Holding, hizmetler ve sınai sektörlerinse farklı oranlarda zirve seviyelerinden uzakta bulunduğuna işaret edildi.
Enerji şirketlerinin yer aldığı elektrik sektörününse hala dolar bazlı zirvesinden uzak konumda olduğu kaydedildi. Teknoloji, taş toprak, aracı kurumlar, metal ana ve inşaat sektörlerinin de zirve seviyelerinden uzaklıklarını koruduğu bildirildi.
Yılın ilk 5 ayında endeksi kopyalayan şirketlerin yatırımcıları sevindirdiğine vurguda bulunan Gcm Yatırım, kopyalayamayan şirketlerinse hayal kırıklığı yarattığını kaydetti.
Fiyat performansı açısından yılın kalan bölümünün yabancı yatırımcı temasına bağlı olarak değişebileceğini öngördü. Bu süreçte doğru temel bilgilerin ve fiyat analiz perspektifiyle hareket etmenin yatırımcıların performansını doğrudan etkileyebileceğini savundu.