Borsa İstanbul, son haftada bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalmasıyla sakinleşen küresel pay piyasalarından negatif ayrışmıştı. Birçok faktörle baskılanan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günlük bazda yüzde 2,7 değer kazandı. Fakat kritik seviye olan 5000 puan aşılamadı.
Hem yatırımcılar hem de uzmanlar 2023 yılında borsa tarafında düşüşlerin olacağını tahmin ediyordu. Borsa için seçimin çok belirleyici olacağı zaten biliniyordu. Fakat deprem felaketinin meydana gelmesi Türkiye piyasalarına ciddi etki etti.
BIST 100 endeksinde volatilite devam ederken birçok yatırımcı seçime kadar vaziyetin böyle olacağını kabullendi. En çok merak edilen ise seçimden gelen sonuçlarla borsanın nasıl şekilleneceği. Bazı uzmanlar mevcut hükümet kalsa da ya da yeni bir hükümet gelse de borsanın uzun vadeli ciddi yükselişler göstereceğini belirtiyor.
Borsa Neden Kayıp Veriyor?
Ekonomi Ekranı’nda konuşan Uzman Mehmet Aşçıoğlu, seçim sürecinde borsayı etkileyen en önemli faktörlerin başında para politikasının belirsizliği olduğunu kaydetti.
Borsanın şu anki mevcut iktidarın uyguladığı para politikasıyla yükseldiğini, yüksek enflasyon oranlarının hakim olduğu dönemlerde en çok kazandıran yatırım aracının borsa olduğunu belirtti.
Hükümetin değişme ihtimalinin, bunun devamında da para ve maliye politikalarının değişecek olmasının, büyük bir belirsizliğe neden olduğu için ciddi satışlara kapı açtığını aktardı. Borsada yıllardır işlem yapan ve uzun süredir belirli kağıtları taşımış olan yatırımcıların fiyata bakmaksızın satış yaptığını ifade etti. Aşçıoğlu, bunların tamamen belirsizlikle ilgili olduğunun altını çizdi.
Borsanın bir bant içinde olduğunu aktaran Uzman, çöküş beklemediğini, endeks için 4600 ve 5500 arasında sıkışma tahmin ettiğini paylaştı.
Aşçıoğlu, borsada doğru şirketleri seçmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak bazı şirketlerin baş aşağı gittiğini söyledi. Normalde ederi olmayan hisselerin bazı dönemler manipüle edildiğini, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Otomotiv ve Perakende Sektörü
Sektörel açıdan değerlendirmeler yapan Analist, hem otomotiv hem de perakende sektörünün yüksek enflasyon oranlarından dolayı ciddi cirolar yaptığını dile getirdi.
Ford Otosan’ın (FROTO) Avrupa’nın devi olmak üzere olduğunu sözlerine ekledi. Sektördeki sıkıntının Karsan (KARSN) olduğunu ifade etti. Karsan için “bal yapmayan arı” dedi.
Uzmandan Astor Enerji Yorumu
Aşçıoğlu, Astor Enerji (ASTOR) için konuşarak hissedarları için üzgün olduğunu belirtti. ASTOR ve bunun gibi şirketlerin ihale sistemiyle çalıştığını, bombardıman yaptıkları ihalenin sonuçlarının belli olduğunu, elde ettikleri kar kadar hareket edebildiğini paylaştı.
İhale almalarının karın fırlaması anlamına gelmediğini, bu şirketlerin deli gibi temettü dağıtacak yapılarının da olmadığını kaydetti.
Girişim Elektrik (GESAN), Smart Güneş (SMRTG) gibi şirketlerde çok yüksek karların olmadığını, ancak 5 yıl gibi uzun vadeli izlenimde durumun değişebileceğini bildirdi. Bu tip şirketlerin çok uzun vadede karlarını patlatma olasılıklarının olduğunu dile getirdi.
ASTOR’u halka arz sırasında alanların bir miktar kazanç sağladığını, fakat hissenin 30 TL’den sonra pahalı sınıfına girdiğini aktardı. Analist, “Bir manipülasyon hareketinin fiyatı nereye taşıyacağını kimse tahmin edemez.” ifadelerini kullandı.
ASTOR, günlük yüzde 1,4 kayıp vererek kapanışını 53,8 TL’den yaptı. Aylık getiri yüzde 50, yıllık ise yüzde 300 seviyesinde bulunuyor.
SASA Polyester
Aşçıoğlu, Sasa Polyester (SASA) ile ilgili yorumlarını paylaşarak şu anki bilançoya göre SASA’nın çok pahalı olduğunu aktardı. Bu şirkete yatırım yapanların geleceğe yatırım yaptığını belirtti.
SASA’nın gerçekten büyüdüğünü vurgulayan Uzman, büyürken yatırımların borçla finanse edildiğini, şirketin buna rağmen belirli bir kar elde etmeyi başardığını dile getirdi.
SASA’nın modeli için “Amerika modeli” ifadelerini kullanan Aşçıoğlu, şirketin temettüyü düşük verdiğini, o tutarı sermayeye ilave edip bonus hisse verdiğini söyledi. Böylece hissenin canlı kaldığını, şu anda bu fiyatta duruyor olmasının bile çok iyi olduğunu vurguladı.
Bu büyüme modelinin tıkanmadığı takdirde SASA’nın uzun vadede “dev” olabileceğinin altını çizdi.
SASA, günlük yüzde 7 artışla 106,7 TL’ye yükseldi.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Haftanın ilk iki gününde kayıplar vererek 5000 puanın altına düşen BIST 100 endeksi, 29 Mart’a 4803 puandan başladı. Sabah saatlerinde kayıplar verilse de günün devamında alıcılı bir hava hakim oldu. Endeks günlük yüzde 2,7 artışla günü 4943 puandan tamamladı.
Önceki kapanışa göre 131,73 puan artan endekste toplam işlem hacmi 56,6 milyar TL oldu.
BIST 100’de 4750 puan destek, 5000 puan ise direnç olarak takip ediliyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4 ile kimya, en çok kaybettiren yüzde 2,7 ile elektrik oldu. Bankacılık endeksinde de pozitif bir hareket görüldü. Bankacılık endeksi yüzde 3,8, holding endeksi yüzde 2,8 değer kazandı.
Analistler, küresel pay piyasalarında bankacılık sektörüne yönelik kaygıların azalmasıyla risk iştahının arttığını aktarıyor.
BIST 100’e dahil olan hisselerin 77’si prim yaparken 22’si geriledi. En çok işlem gören şirketler Ereğli Demir Çelik (EREGL), Türk Hava Yolları (THYAO), İş Bankası (ISCTR), Tüpraş (TUPRS) ve Akbank (AKBNK) oldu.