Geçen hafta Borsa İstanbul’da soru işaretleri, belirsizlikler ve riskler kendini göstererek endekslere ciddi bir baskı yapmıştı. BIST 100 4600 bandına kadar düşerek yatırımcıların korkusunu daha da artırmıştı. Fakat geçen hafta Cuma günü kapanışını 4924 puandan yapan endeks yeni haftaya ciddi bir yükseliş göstererek başladı.
Borsaya yönelik alternatiflerin ortaya çıkması, seçimden sonra ekonomi ve maliye politikalarının değişmesi ihtimali, siyasi gerilimler ve deprem gibi faktörler borsayı derinden etkiledi. Analistler, özellikle seçime doğru yaklaşırken ortaya çıkacak olan güvenilir anketlerin borsa için belirsizlikleri bir miktar azaltacağını, böylelikle yabancı yatırımcıların önünü görebileceğini ifade ediyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 10 Nisan ile başlayan haftaya gayet pozitif bir başlangıç yaptı. Neredeyse günün tamamında alıcılı seyreden endeks günlük yüzde 3,4 artışla kapanışını 5092 puandan yaptı. Uzmanlar, haftalardır 5000 puan seviyesinin psikolojik bir seviye olduğunu, altına inilmemesi gerektiğini belirtiyordu.
Endeks önceki kapanışa göre 167 puan artarken toplam işlem hacmi 55,1 milyar TL seviyesinde oldu.
Bankacılık endeksi yüzde 2,3 artarken holding endeksi yüzde 3,2 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri artarken en çok kazandıran yüzde 4,8 ile iletişim oldu.
Endekste 4900 ve 4850 destek, 5100 puan ise direnç olarak takip ediliyor.
BIST 100 hisselerinin 95’i prim yaparken 4’ü geriledi. En çok işlem görenler Türk Hava Yolları (THYAO), Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EKGYO), Koza Altın İşletmeleri (KOZAL), Ereğli Demir Çelik (EREGL) ve Sasa Polyester (SASA) oldu.
Borsa Yüzde Kaç Artar?
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, BIST 100 endeksi için analist beklentilerini paylaştı. Ayyıldır, endekste 6500 seviyesine kadar potansiyel bir yükseliş beklentisi olduğunu söyledi. Bu oranın kabaca yüzde 32’ye tekabül ettiğini belirtti.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan Uzman, EREGL’nin fiyat anlamında uzun vadeli değer yatırımcılığı için oldukça güzel bir bölgede olduğunu söyledi. 35 seviyesini dip olarak kabul etmeye çalıştığını, kısa vadede ciddi bir beklentinin doğru olmayacağını sözlerine ekledi.
“Pek Çok Rakip Var”
Borsa İstanbul’un genel durumunu değerlendiren Tuncay Turşucu, seçim öncesi bir süreç yaşandığını, endekste çok net bir yönün olmadığını belirtti. Endekslerdeki düşüşlere ve yükselişlere çok bir anlam yüklememek gerektiğini vurguladı. Seçime kadar en iyi hareketin hareketsiz olmak olduğunu ifade eden Turşucu, bu mottosunun devam ettiğini sözlerine ekledi.
Endeksin 5000 seviyesinin altında oyalanmasının çok iyi olmayacağını bildiren Analist, yeni bir alım yapmak için çok uygun bir zaman olmadığını kaydetti. Kısa vadeli al sat yapanlar için zor bir ortam olduğunu, özellikle borçla ve krediyle işlem yapılacak bir süreçte bulunmadıklarını dile getirdi.
Borsaya pek çok rakibin olduğunun altını çizen Turşucu, mevduat faizlerinin yükseldiğini, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz üst sınırlarının kaldırıldığını hatırlattı. 2023’te borsanın tek seçenek olma özelliğinin artık kaybolduğunu söyledi.
“İşlem Hacmi”
Barış Soydan ise geçen haftaki işlem hacimlerini ele aldı. Cuma günü borsadaki işlem hacminin 39,2 milyar TL’ye gerilediğine dikkat çekti. Bunun depremden sonraki en düşük işlem hacmi olduğunu aktardı.
Borsa İstanbul’un seçime kadar sığı piyasalarda işlemeye devam etmesinin çok şaşırtıcı olmayacağını belirtti. Taze para girişinin olmadığını paylaşan Soydan, küçük yatırımcının ellerindeki hisseleri ucuz fiyattan satmak istemediğini dile getirdi.
Seçim Sonrası Ne Olabilir?
Soydan, ekonomi politikalarıyla ilgili değişikliklerin sonucunda borsada neler olabileceğine dair sorulara cevap vermenin mümkün olduğunu kaydetti. HSBC’nin raporunda doların yıl sonuna kadar 24 TL’ye çıkacağını söylediğini paylaştı.
Morgan Stanley’in ise eğer muhalefet kazanırsa doların 24 – 25 TL bandında, mevcut iktidar devam ederse 27 TL civarında olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.
Standart Chartered’in aynı hükümetle devam edilmesi durumunda doların 36 TL’ye çıkacağını, Ortodoks politikalara geçilmesi durumunda ise 20 TL olacağını ön gördüğünü bildirdi.
Barış Soydan, 2022’de yatırımcıların enflasyon karşısında çok fazla alternatif bulamadığını, bu yüzden paranın adresinin borsa olduğunu aktardı. Morgan Stanley’in seçim sonrasında politikaların değişmemesi durumunda borsada yine bir enflasyon rallisi beklediğini söyledi. Uzman, bu rallinin geçen yılki kadar sert olmayacağını, çünkü dövizde yüzde 30’luk bir yükseliş beklentisi olduğu için KKM’nin getirisinin çok cazip olacağını sözlerine ekledi.