
Türkiye koronavirüs salgınında ilk günden bu yana başarılı bir şekilde mücadele etti. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı doğru stratejiler diğer ülkeler tarafından takdir edilirken, Türkiye bu konuda örnek gösterilen nadir ülkelerden biri oldu. 11 Haziran’da 17 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Bugüne kadar 148 bine yakın yurttaşımızın iyileştiği pandemiye dair yeni bir olumlu haber alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Covid-19’a karşı yerli ilaç üretildiğini söyledi. Gelelim bu gelişmelerin finans piyasalarındaki etkisine.
Normalde yatırımcıların üzerindeki tedirginliğin azalmasına ve sermaye piyasalarında alımların artmasına sebep olması beklenen bu durum şu dakikalarda çok da fazla etkisini göstermemiş gibi görünüyor.
Borsa İstanbul 109 bin puan üzerinde sınırlı yükseliş gösterirken, analistler açıklanan cari açık verilerinin ve küresel piyasalardaki satış havasının yurt içine de yansıdığını ifade ediyor.
Sanayi Bakanı Varank, salgın hastalık nedeniyle aylardır üzerimizde hissettiğimiz baskıyı azaltacak bir haber verdi.Bakan Varank, ruhsatlandırma aşamasına gelindiğini ve bundan sonra tedavide kullanılması için gerekli prosedürlere geçileceğini söyledi. Hemen ardından ise ihracatının yapılmasının hedeflendiğini dile getirdi. Türkiye pandeminin en başından bu yana onlarca ülkeye tıbbi ekipman yardımında bulundu. Son olarak ise dün Venezuela’ya yardım gönderileceği bildirildi.
Coronavirüsle mücadele kapsamında Venezuela’ya koruyucu ekipman ve solunum cihazları yollanacak. Söz konusu hibe anlaşması Ankara’da yapılan görüşme çerçevesinde Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes arasında imzalandı.
Güne 108.201 puandan başlayan Borsa İstanbul çok fazla artış kaydedemedi.BIST 100 Endeksi 11 Haziran Perşembe gününü %0,57 değer kaybıyla 109.155 puandan tamamlamıştı. Toplam işlem hacminin 16.2 milyar TL olarak gerçekleştiği gün borsada 623,53 puanlık düşüş gerçekleşti. BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününe %0,87 düşüşle başladı.
Hemen ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası cari işlemler dengesi gelişmelerini açıkladı. Buna göre Nisan ayında cari açık 5 milyar 62 milyon dolar olurken, yılın ilk dört ayında 13 milyar dolara yaklaştı.
Piyasalar beklenti üzerinde gelen cari açık rakamlarını değerlendirirken Covid-19 ilacına dair olumlu haber borsa tarafında çok fazla etkili olamadı. Analistler bunun yanında salgında ikinci dalga endişesinin küresel piyasalarda satış baskısını artırdığını ifade ediyor.
Dün Amerikan borsalarında endeksler %6’dan fazla kayıp vererek son üç ayın en sert düşünü gerçekleştirdi. Buna Asya ve Avrupa piyasaları da eşlik ederken Türkiye borsaları daha dirençli kalmaya çalışıyor.
Borsa İstanbul saat 12:30’da %0,11 artıda 109.274 puandan işlem görüyor.
Haberimizi hazırladığımız şu dakikalarda bankacılık endeksi %0,31, bilişim %0,88, gıda %0,14, gayrimenkul yatırım ortaklığı %0,36, iletişim %0,86, madencilik %1,01, kağıt orman basım %0,03, metal ana sanayi %0,48, sigorta %0,67, tekstil %0,34, ulaştırma %0,52 ekside seyrediyor.
Öte yandan ticaret %0,96, spor %0,93, holding %0,27, finansal kiralama ve faktoring %0,19 artıda işlem görmekte.

Bu arada dün BIST 30 Endeksi’nin toplam işlem hacminden aldığı pay tarihin en düşük seviyesini gördü. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, özellikle borsaya yeni giren küçük yatırımcıların haklarını korumak için kuralları sıkılaştırdıklarını söyledi.

SPK’ya dolandırılma ve güveni kötüye kullanma olmak üzere sayısız suç duyurusu geldiğini belirten Taşkesenlioğlu, birtakım yeni değişikliklerin getirilmesini zorunlu hale getirdiğini aktardı.
Son bir yıl içinde yerli yatırımcının borsadaki payında artış oldu. Ancak BIST 30’un toplamdan aldığı pay %80’den %40’lı seviyelere geriledi. Bu da tarihin en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.