Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BIS: Geleceğin Parası Kripto yerine CBDC’ler Olacak

Uluslararası Ödemeler Bankası, merkez bankası dijital para birimlerinin geleceğin para sistemini oluşturacağını bildirdi.
BIS: Geleceğin Parası Kripto yerine CBDC’ler Olacak
HABER GİRİŞ

Kripto paraların kullanım alanı yaygınlaşırken, bir yandan da ülkelerin merkez bankaları kendi dijital para birimleri üzerinde çalışıyor. CBDC olarak tanımlanan bu varlıklar için geleceğin para sistemini oluşturacağı söylendi.

Uluslararası Ödemeler Bankası’na (BIS) göre, kriptonun yapısal kusurları onu parasal bir sistem için uygun olmayan bir temel haline getiriyor. Banka bunun yerine CBDC’ler üzerinde parasal sistemlerin inşa edilebileceğini açıkladı.

BIS ekonomi danışmanı ve araştırma başkanı Hyun Song Shin, CBDC’lerin, kriptoların yapabileceği her şeyi daha iyi bir şekilde gerçekleştirebileceğini belirtti.

Shin kripto para dünyasının stablecoin’ler ile varlıkların değerine sabitlenmiş bir ürün arayışında olduğunu, CBDC’lerin ise bunu başarabileceğini ifade etti.

‘Terra Çöküşü İstikrarsızlık Göstergesi’

TerraUSD (UST) çöküşüne de atıfta bulunan Shin, bu durumun stablecoin’lerin istikrarsızlığını gösterdiğini kaydetti. Shin bir diğer bulgunun ise kripto paraların ve stabilcoin’lerin normalde paradan beklenen tam ağ etkilerini elde edememesi olduğunu belirtti.

GCM Yatırım Banner

Veriler CBDC’lerin henüz ülkeler tarafından araştırma aşamasında olduğunu gösteriyor. Çin, dijital yuan çalışmaları ile diğer ülkelerden bir adım önde bulunuyor. Bunun yanında ABD, Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülke kendi dijital para birimleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.