Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Birleşik Kamu-İş: Açlık Sınırı 7 Bin Lirayı Geçti!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Ağustos ayına ilişkin yoksulluk araştırması verilerini paylaştı. Rapora göre açlık ve yoksulluk sınırında artış devam etti.
Birleşik Kamu-İş: Açlık Sınırı 7 Bin Lirayı Geçti!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Birleşik Kamu-İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu, Ağustos 2022 Açlık-Yoksulluk Araştırması raporunu paylaştı.

Rapora göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken aylık harcama tutarı (açlık sınırı), Ağustos ayında 7 bin 282 liraya çıktı.

Dört kişilik bir ailede tüm ihtiyaçların eksiksiz şekilde karşılanabilmesi için yapılması gereken harcamayı gösteren yoksulluk sınırı ise 21 bin 784 lira oldu.

Son bir yılda açlık sınırının 3 bin 693 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamanın ise 5 bin 685 lira arttığı belirtildi. Yoksulluk sınırında son bir yılda toplam 9 bin 351 lira artış yaşandığı görüldü.

Yüksek Enflasyon Açlık ve Yoksulluk Sınırını Fahiş Miktarlara Çıkardı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yapılan hesaplamalara göre Temmuz’da enflasyon, yıllık bazda yüzde 79,60’a çıkmıştı.

Konfederasyon raporunda, açlık ve yoksulluk sınırındaki artışlara sebep olarak enflasyon baskısı gösterildi.

Yüksek enflasyon döngüsünün yoksulluk ve açlık sorununu hızla büyüttüğü ifade edildi. Özellikle temel gıda fiyatlarında yaşanan yüksek artışların açlık ve yoksulluk sınırı yukarı çektiği kaydedildi.

Gıda Fiyatları Son Bir Yılda Uçuşa Geçti

Açlık-Yoksulluk Araştırması raporunun, Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerden derlenen fiyatlara göre hazırlandığı bilgisi verildi. Hesaplamalarda ise 4 kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarının esas alındığı aktarıldı.

Rapora göre aylık olarak et-balık-yumurtaya harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 50 lira, son bir yılda ise 778 lira artarak bin 816 lira oldu.

Kuru bakliyat için harcama 6 lira arttı; geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında 116 liralık artışla 209 lira oldu.

Süt, yoğurt ve peynirde harcama bir önceki aya göre 73 lira artarak 2 bin liraya yükseldi. Son bir yıllık dönemdeki artış bin 104 lira oldu.

Meyve için harcanması gereken miktar 29 lira azalırken, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında 167 lira artarak 529 lira oldu.

Sebze harcamasında tutar önceki aya göre 106 lira arttı, geçen yılın aynı ayına göre 516 lira artarak 794 liraya çıktı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın