Dünya genelinde koronavirüs pandemisinin ardından bozulan ekonomiler, küçük tüketicilerin bütçesini fazlasıyla kötü etkiledi. Ekonomiler, enflasyon ve bozulan büyüme ile mücadele verirken, küçük tüketicileri daha da kötü duruma getiriyor. Buna karşın ekonomi yönetiminde yer alan yetkililer, bunun yaşanmasını son derece normal görüyorlar.
Üçüncü çeyrek bilançolarının açıklandığı dönemde şirket kârlarının da bu durumdan kötü etkilendiği görülürken, dünya genelinde de benzer durumlar gözleniyor. Bugün Reuters’ta yer alan bir habere göre; aşırı borçlanan tüketicilerin temerrütlerindeki artışların, Hindistan’ın en büyük bankalarını bile yordu.
Siddhi Nayak ve Jaspreet Kalra imzalı haberde, aşırı borçlanan tüketicilerin temerrütlerindeki artışın, Hindistan’ın en büyük kredi verenlerini etkilediği ifade edildi. Banka yöneticileri ve analistlerin ise önümüzdeki yıl bireysel krediler ve mikro kredi segmentinde daha yüksek stres seviyeleri bekledikleri söylendi.
Merkez bankası verilerine atıfta bulunulan haberde, Mart ayı sonu itibarıyla Hindistanlı kredi kuruluşları için batık krediler tüm varlıkların yüzde 2,8’ine düşerek, çok yıllık düşük seviyeye gerilemişti. Buna karşın son dönemde temerrütlerdeki artış, kredi döngüsünde bir dönüm noktası olarak tanımlandı.
Eylül çeyreğinde 8 büyük özel sektör bankasından 5’inin batık kredilerinde artış bildirdiği açıklandı. HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank, IndusInd Bank, RBL Bank ve IDFC First Bank’ın üçüncü çeyrek boyunca brüt kötü kredilerinin toplam varlıklara oranının 2 baz puan ile 19 baz puan arasında arttığı görüldü.
Çoğu bankanın ise temerrütlerdeki artış beklentisiyle kötü kredileri karşılamak için ayırdıkları fonları veya karşılıkları artırdığı biliniyor. Perakende kredi temerrütlerindeki artışın, Mart 2025’e kadar geçen sürede ekonominin yüzde 7,2 büyümesi ve banka kredilerinin iki katı hızla büyümesi beklenen patlayan bir ekonominin zemininde gerçekleştiği ifade ediliyor.
Habere göre; “Özellikle bireysel krediler ve kredi kartları gibi segmentlerde bu yılın başlarına kadar yüzde 25’in üzerinde çok daha hızlı bir büyüme görüldü ve bu durum merkez bankasını perakende kredilerdeki aşırılığı dizginlemek için harekete geçmeye zorladı.”
Bernstein’in kıdemli araştırma analisti Pranav Gundlapalle’nin ise iyi kredilerin kötüye dönüşme oranının artacağını ve stresin önümüzdeki 3-4 çeyrek daha yüksek kalabileceğini söylediği de belirtildi.