Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Binance TR, Türkiye’deki Kripto Düzenlemesi için Önerilerini Paylaştı

Kripto para borsası Binance'ın Türkiye kolu, yapılması muhtemel regülasyonlar için önerilerde bulundu. Detaylar geliyor...
Binance TR, Türkiye’deki Kripto Düzenlemesi için Önerilerini Paylaştı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, faaliyet gösterdiği ülkelerin düzenleyici kurallarına yönelik uyum sağlıyor. Dünyanın büyük bölümünde olduğu gibi Türkiye’de de bir süredir kripto para piyasasına yönelik düzenleme çalışmaları yürütüyor.

Binance TR yaklaşmakta olan düzenlemeye dair önerilerini paylaştı. Türkiye’nin kripto paralara olan talepten en iyi şekilde faydalanması için sektöre zarar vermeden düzenlemenin yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Bu sayede Türkiye sadece yeni bir finansal çağın öncüsü olmakla kalmayacak aynı zamanda bu yeni teknolojinin getirdiği potansiyel istihdam, getiri ve kalkınmadan da faydalanabilecektir.” ifadelerine yer verildi.

Borsa önerilerinin ilk maddesinde, kripto varlıklara yönelik net bir tanım getirilmesinin altını çizdi. Bu tanımlamaların tartışmaları ortadan kaldıracak niteliğe sahip olması gerektiği kaydedildi.

NFT ve Stablecoin Vurgusu

Stablecoin’lerin de kripto varlıklar şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtilirken, bu varlıkların özgürce alınıp satılabilmesi önerildi. Açıklamada stablecoin’lerin kripto varlıklar ile itibari paralar arasında köprü vazifesi gördüğünün altı çizildi.

Binance TR, NFT’lerin de düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. NFT’ler üzerinde sürekli yeni kullanım alanlarının ortaya çıktığını kaydeden borsa, yapılacak olan düzenlemelerde esnek olunmasını tavsiye etti. Mevcut ve yeni kullanıcıların piyasaya erişiminde kolaylık sağlanması tavsiye edilirken, Kimlik Doğrulaması ve Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesi prosedürlerine bağlı kalınması gereketiği belirtildi.

GCM Yatırım Banner

Kullanıcılar Korunmalı

Binance TR önerilerinin devamında, kullanıcıların olası zararlardan korunması amacıyla bir sigorta fonunun oluşturulması gerektiğini kaydetti. Borsa ayrıca kripto varlıkların saklanması kapsamında üç farklı modelin uygulanabileceğini belirtti. Bu modeller şu şekilde sıralandı;

  • Borsa emanet modeli: Borsanın, müşterilerinin kripto varlıklarını emanet altına alması.
  • Kendi kendine saklaması modeli: Kripto varlıkların doğrudan kripto varlığın sahibi tarafından saklanması.
  • Üçüncü taraf saklama modeli: Üçüncü bir tarafın varlıkları borsa veya kullanıcıyı temsilen saklaması.

Binance TR düzenleme önerilerini tamamlarken, kripto transferlerin doğası gereği sınırlanmamasına dair çağrıda bulundu. Böyle bir kısıtlamanın ekosistemdeki pek çok özelliği kullanılamaz hale getireceği belirtilirken, yeni gelişmelerin önünün kesileceği ve Türkiye’de bir projenin geliştirilmesini imkansız hale getireceği ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yapılacak kripto para düzenlemesi konusunda, hükümet ve sektör temsilcileri bir araya gelmiş görüş alışverişinde bulunmuştu. Mart ayında TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından kripto paraların dünya genelindeki kullanım durumuna dair bir rapor paylaşılmıştı.

İlgili raporda kripto paraların her alanda kullanıldığı ve dünyada bu varlıklara yönelik farklı yaklaşımların olduğuna yer verilmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın