Enerji konusunda büyük oranda ithal ürünlere bağımlı olan Türkiye’de “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak’ta zorunlu hale gelecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik düzenlemesi, enerji verimliliğinin normal binalara göre daha fazla olan yapıları ve kullandığı enerjinin belirli kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmesini kapsıyor.
Yeni yılın ilk gününden itibaren bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar, enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilecek. Söz konusu binalar için en yüzde 5 güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi enerji kaynakları kullanılması zorunlu olacak.
Bu yapılarda mevcutta “C” olan asgari enerji performansının “B” sınıfına yükseltilmesi için ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarının en az 2 santimetre artması gerekiyor. Bu çerçevede ısı yalıtım malzemelerinin kalınlığı İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara’da 6 santimetreden 8-9 santimetreye yükselecek.
Söz konusu uygulamalardaki ana amaç ısıl konfor şartları bozulmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketimi sağlamak.
Yeni düzenlemeye göre projelerini bu kurallara göre hazırlamayan binalara ruhsat izni verilmeyecek.
2023’te binaların gerekli enerji koşullarıyla üretilmesi halinde tahminlere göre Türkiye’nin enerji ithalatı faturası 10 milyar lira düşüş sağlayacak. 2025’te bu tasarrufun 15 milyar liraya ulaşacağı düşünülüyor. (AA)