Yüksek enflasyon ortamına rağmen gıda perakendeciliği şirketleri 2024 yılında operasyonel açıdan büyümelerini devam ettirdi. Tüketicilerin tüketim sepetinin ağırlıklı olarak temel ihtiyaç ve gıda ürünleri yönünde şekillenmesi bu noktada belirleyici oldu.
kolayca yatırım yapın
Yüksek enflasyonun tüketicilerin satın alma gücünde düşüşe neden olması ve asgari ücretin yıl içinde zamlanmaması nedeniyle tüketiciler daha ucuz ve indirimli perakende kanallarına yöneldi. Bu durum perakende şirketlerinin çeşitli satış kampanyaları, fiyat indirimleri ve özel markalı ürünler ortaya çıkarmalarını sağladı.
Şeker Yatırım 2025 Stratejisi isimli raporunda gıda perakendeciliği sektörünü inceledi ve beklentilerini güçlü tuttu.
Aracı kurum, “2025 yılı için geçtiğimiz dönemlere kıyasla gıda ve hızlı tüketim ürünlerinde fiyat artış hızının yavaşlamasını bekliyor ve bu durumun, tüketici güveninin desteklenmesi açısından perakende şirketlerinin faaliyetlerine görece pozitif katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz. Yurt içinde perakende sektörü oyuncularının müşteri trafiğindeki büyümeyi koruyabileceğini, mağaza açılışlarındaki kuvvetli seyrin devam edeceğini ve online kanallarla satışlarından desteklenmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz,” yorumunda bulundu.
Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışın, personel giderlerinde kısa dönemli sınırlı baskı yaratabileceğini de öngördüler. Aynı zamanda enflasyonist baskılar nedeniyle girdi maliyetlerinde görülebilecek yükselişlere, artan enerji maliyetlerine ve kira oranlarında yukarı yönlü güncellemeler nedeniyle yükselebilecek mağaza maliyetlerine dikkat çekerek, başlıca riskler olduğunu söylediler.
Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS) ve Migros Ticaret (MGROS) için hedef fiyat revizesi de açıklayan kurum şu güncellemeleri paylaştı:
- BIMAS hedef fiyatını 743 TL’den 766,10 TL’ye yükseltti. AL tavsiyesini korurken, yüzde 44 getiri potansiyeline işaret etti.
- MGROS hedef fiyatını 685 TL’den 794,50 TL’ye yükseltti. AL tavsiyesini korurken, yüzde 50 getiri potansiyeline işaret etti.