Forbes’a göre şu anki net serveti 108.8 milyar dolar olan Bill Gates, aşırı servetinin adil olmadığını düşündüğünü söyledi. Gates, Salı günü yayınlanan 2019’u yansıtan bir blog yazısında; “Amerika Birleşik Devletleri’nde üst ve alt gelir arasındaki uzaklık, 50 yıl öncesine göre çok daha fazla” dedi.
Zaten ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun Gini endeksine göre, Amerikan gelir eşitsizliği onlarca yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Yaptığı iş için orantısız bir şekilde ödüllendirildiğini dile getiren Bill Gates, pek çoğunun o kadar çok uğraşmasına rağmen sadece birkaç kişinin büyük bir sonuç aldığını aktardı.
İşte bu sorunu çözmek için de ABD hükümetinin zenginleri etkileyen vergileri artırması gerektiğini savundu.Kısa süre önce Elizabeth Warren’ın süper zenginlere vergi planını eleştiren Bill Gates, daha fazla parası olanların daha yüksek oranlarda vergiler ödediği bir sistemi savundu. “Bence zenginler şu andakinden paradan daha fazla ödeme yapmalı ve buna Melinda ve ben de dahil.” dedi.
Özellikle varlıklıları orantısız olarak etkileyecek daha yüksek bir sermaye kazancı vergisi olması gerektiğini belirtti. Dünyadaki en zengin insanların hiçbirinin servetlerini sadece maaşlı bir iş aracılığıyla yapmadığını ve bu nedenle hükümetin vergi yükünün büyük bölümünü, işgücünden ziyade sermayeye kaydırması gerektiğini vurguladı.
Yeni yıl arifesinde 2019’u değerlendirdiği yazısıyla dikkat çeken Bill Gates, geçen 12 ay içinde yapabildiği şeyler için şanslı hissettiğini anlattı.Aynı zamanda eşitsizliklerin tüm dünyada şanslıları şanssızlardan ayırmaya devam ettiğinin ve bu eşitsizliğin bir sonucu olarak muazzam ayrıcalıklara sahip olduğunun farkında olduğunu da belirtti. 2019 sonundaki gönderisini eşitsizlik hakkında yazmak için kullanacağını kaydeden Gates, Amerika’nın vergi sistemini eleştirdi. Yıllardır daha adil bir vergi sistemi için zorladığını, hatta babasının ve kendisinin yaklaşık 20 yıl önce emlak vergisinde bir artış için çağrı yapmaya başladığını bildirdi.
“1970’lerde Paul Allen ve ben Microsoft’u başlatırken, marjinal vergi oranları bugünkü en yüksek oranın neredeyse iki katı idi. Bu, bizim harika bir şirket kurma teşviğimize zarar vermedi.” diyen ünlü milyarder, inovasyon teşvikinden ödün vermeden sistemi daha adil hale getirebileceklerine inandığını savundu.
Milyarder teknoloji girişimcisi ve yatırımcı Mark Cuban da yatırımcı sınıfı ile maaşlı işçi arasındaki farkın servet açığında nasıl bir faktör olduğunu vurgulamıştı. Vergi ödemeyi vatanserverlik olarak ifade eden Cuban, kurucuların ve sahiplerin şirketteki hisse senetlerini, onları yatırımcı sınıfına getirmek için çalışanlara dağıtmalarını önermişti.