Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi’nin açılış toplantısında konuştu. Bilgin, Ankara’da bir otelde gerçekleşen toplantıda Türkiye’de yaşayan sığınmacı, mülteci ve göçmenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Programda, bunların iş gücüne olan katkılarına değinildi.
Bilgin’in açıklamalarında bazı başlıklar oldukça dikkat çekti. Bakan, Türkiye’ye göçmen olarak gelenlerin yaşadığı süreci vurguladı.
“Ülkenin En Büyük Sorunlarından Biri”
Açılış programında konuşan Bakan, Türkiye’nin yıllardır göç dalgasına maruz kalmasının ülkenin en büyük sorunlarından olduğunu kaydetti. Ayrıca bu sorunlara Türkiye’ye gelen insanların hayata tutunmak için çeşitli desteklerle bu sürecin başarı ile yönetilmesi meselesini de ekledi.
Göç eden insanların hayata tutunmasının oldukça problemli bir iş olduğunu, insanların gittikleri yabancı bir ülkede özellikle de bir savaş ortamından kaçarak sığındıkları bir ülkede hayatta kalma mücadelesinin anlaşılması gerektiğini dile getirdi.
Sosyal yardımlarla hayatta kalmaya çalışmanın başlı başına bir problem olduğunu, o insanların hayata daha sıkı tutunmalarını sağlayacak, onlara el uzatacak bir imkanın olması gerektiğini vurguladı. Söz konusu imkanın onların iş gücüne katılımını sağlamak olduğunu, bu ve benzeri projelerin çok değerli projeler olduğunu ifade etti.
“Türkiye Dünyanın En Önde Gelen Ülkesi”
Türkiye’nin tarihsel olarak bütün hareketliliğin kavşağında olan bir ülke olduğunu vurgulayan Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana barıştan yana olduğunu belirtti.
Bölgesel savaşların maliyetini Türkiye’nin üstlendiğini, yaklaşık 4-5 milyon civarında gelen insan olduğunu söyledi. Bunun başlı başına büyük bir problem olduğunu aktardı.
Suriye’den gelen insanların Türkiye’de iş gücüne katılarak hayatlarını sürdürmeye kendi imkanlarıyla katkı sağlayacaklarını, yarın ülkelerine döndükleri zaman bir meslek sahibi olacaklarını aktardı. Bu kapsamda yapılan projelerin çok önemli olduğunu, Türkiye’nin pandemi sonrasında özellikle bir ya da ikinci büyümesini devam ettiren ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin büyümesi sürecinde iş gücüne talebin arttığını, daha da önemlisinin nitelikli iş gücüne talebin yükseldiğini sözlerine ekledi. Projenin amacının, mültecileri, göçmenleri iş sürecine katmak değil, aynı zamanda onları nitelikli emek haline dönüştürmek olduğunu ifade etti.