Ünlü yatırımcı Michael Burry, büyük bulut ve yapay zeka altyapı sağlayıcılarını, kârlarını yapay olarak artırmakla suçladı. Burry yaptığı paylaşımda, bu şirketlerin yongaların (chip) ömrünü gerçekte olduğundan daha uzun göstererek amortisman giderlerini düşük gösterdiklerini iddia etti.
kolayca yatırım yapın
Ünlü yatırımcı açıklamasında, “Varlıkların kullanım ömrünü uzatarak amortismanı düşük göstermek, kârları yapay olarak artırır. Bu, modern çağın en yaygın dolandırıcılıklarından biridir” ifadelerini kullandı.
Bu muhasebe manevrasının 2026-2028 yılları arasında sektör genelinde amortismanı yaklaşık 176 milyar dolar eksik göstereceğini ve bildirilen kârları şişireceğini öne süren Burry, özellikle Oracle ve Meta şirketlerine işaret etti. Ona göre, bu şirketlerin kârları 2028 yılına kadar sırasıyla yaklaşık yüzde 27 ve yüzde 21 oranında abartılmış olabilir.
Burry, geçen hafta Nvidia ve Palantir Technologies’e karşı açığa satım (short selling) pozisyonları aldığını açıklamıştı. 2008 finansal krizinden önce konut kredisi piyasasına karşı yaptığı başarılı short satışlarla ünlenen Burry, bu yıl yapay zeka coşkusunun 1990’ların sonundaki teknoloji balonuna benzediği uyarısında bulunmuştu.