
Rusya – Ukrayna savaşı beşinci haftasını doldurmaya yönelirken, Türkiye’de bulunan heyetlerin görüşmeleri yakından izleniyor. ABD Başkanı Joe Biden, bugün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, 55 dakikalık bir görüşme sırasında Ukrayna’ya yaptığı askeri, ekonomik ve insani yardımlar ile Rusya’ya yönelik yaptırım gibi konulara dair bilgi paylaştı.
Biden, Zelenskiy’e ABD’nin Ukrayna hükümetine 500 milyon dolar doğrudan bütçe yardımı yapma niyeti olduğunu söyledi. ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yeni yaptırımların ele alındığı görüşmede, Zelenskiy’nin Rusya ile yürütülen müzakerelere dair bilgi verdiği aktarıldı.
ABD Kongresi, bu ayın başlarında Ukrayna’ya insani ve askeri yardım için 13,6 milyar dolarlık destek paketini onaylamıştı. Bu ayın ortasında 800 milyon dolar daha ek güvenlik yardımı yapacağını duyuran ABD, kapılarını da Ukraynalı mültecilere açtığını bildirdi.
ABD’nin savaştan kaçan 100 bin mülteciyi ülkeye kabul edeceği belirtilirken 1 milyar dolardan fazla yeni finansman sağlamaya hazır olduğu açıklanmıştı.