Covid-19 salgınıyla birlikte oluşan küresel çaplı çip krizi, son dönemde Çin-Tayvan arasında yaşanan gerilimle zirveye ulaştı. Amerika’nın bu kriz için çözümü Çip ve Bilim Yasası’nı çıkarmak oldu.
ABD Başkanı Joe Biden, Çin ile rekabeti artırmayı amaçlayan Çip ve Bilim Yasası’nı bugün imzaladı.
2022 tarihli Çip ve Bilim Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte bilim araştırmalarına teşvik edilen şirketler için milyarlarca dolar yatırım yapılacağı açıklandı.
İmzalanan yasada, bilimsel araştırma ve geliştirme (ARGE) için finansman sağlamak ve diğer ABD teknolojilerinde inovasyon gelişimini teşvik etmek amaçlanıyor.
Bilgisayar çipleri üreten Amerikalı şirketlere, yarı iletken üretimde yatırımı teşvik etmek amacıyla 52 milyar doları aşkın kredi desteği sağlanacak. Yasa tasarısı kapsamında, Amerikan yarı iletken imalatına yaklaşık 50 milyar dolarlık ek yatırım yapılacak.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, yasa sayesinde şirketlerin yeni yarı iletken üretim yatırımlarında 44 milyar doları aşkın teşvik sağlanacağı aktarıldı.
Yarı iletken ve telekomünikasyon ekipman şirketleri Qualcomm ve GlobalFoundries arasında yeni oluşan ortaklığın, 4,2 milyar dolarlık çip üretimini içerdiği paylaşıldı.
Yapılan açıklamada, küresel çapta yarı iletken arzının yalnızca yüzde 10′luk payını ABD üretirken, Doğu Asya’nın yüzde 75’lik oranı oluşturduğu belirtildi.
Dünya çapında yaşanan çip krizinin ise Amerika için güvenlik tehdidine varan bir boyuta ulaştığına dikkat çekildi. Ülkede, yabancı üretim çiplere bağımlılığın yükseldiği ve potansiyel bir ulusal güvenlik tehdidinin ortaya çıktığı vurgulandı.
Beyaz Saray’a göre Çip ve Bilim Yasası sayesinde Çin ile rekabet artacak, ABD ekonomisi 21. yüzyıl yarışını kazanmaya hazırlanacak.