Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, beyaz eşya sektörünün ülkenin lokomotifi olduğunu ve tüm olumsuzluklara rağmen 2019 yılının başarıyla tamamlandığını söyledi. Geçen yıl mevsimsel etkiler doğrultusunda ihracatın %11, iç satış ve ihracat toplam adedinin yıllık bazda %2 daraldığını söyledi.
Firmaların kampanyaları, ekonomideki toparlanma ve güçlü ihracatın etkisi ile toplam satış adedinin 28,5 milyon seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Mevcut durumda ülke genelinde 600 bin kişiye ekmek kapısı olan beyaz eşya sektörünün büyümesinin devam edebilmesi için ÖTV’den muaf tutulması gerektiğini dile getirdi.
Can Dinçer: Sektörün ÖTV’den muaf tutulması devleti gelir kaybına uğratmayacaktır.Beyaz eşyanın lüks tüketimden çıktığını ve artık zorunlu harcamalar içerisinde yer aldığını belirten Dinçer, ÖTV muafiyetinin devlete daha fazla KDV ve kurumlar vergisi olarak yansıyacağını söyledi. Sektörün doğrudan 60, dolaylı olarak ise 600 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.
28 milyon üretim ve 22 milyon adetlik ihracat ile ülke ekonomisinin büyümesinde en önemli sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Türkiye’nin %7’lik üretim hacmiyle Çin’den sonra en büyük beyaz eşya üreticisi olduğunu ve bunun %75’ten fazlasının ihraç edildiğini söyledi. Sektörün 2002 yılından bu yana 4 kat büyüdüğünü ifade eden Dinçer, aynı dönem içerisinde ihracatta 5 kat artış olduğu bilgisini paylaştı.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Kara, sektörün bel kemiğini oluşturan bayilerin desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.Sektörün 15 binden fazla bayi kapsayan bir ekosistem olduğunu söyleyen İhsan Kara bayilik sisteminin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda KOSGEB gibi faizsiz veya düşük faizli kredi sağlanarak sektöre giriş maliyetlerinin azaltılabileceği önerisinde bulundu.
Bunun yanında AVM kiralarının ve enerji maliyetlerinin azaltılmasının da sektörün bel kemiği olan bayilere destek sağlayacağını kaydetti. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise ham madde olarak kullanılan yassı çeliğin enflasyonist etkiden arındırılması gerektiğini belirtti.
Beyaz eşya sektörünün düşük karlılık ile çalıştığını söyleyen Yavuz, yassı çeliğin üretim maliyetlerinde önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. Ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaları için bu tür kolaylıkların getirilmesi gerektiğinin elzem olduğunu ifade etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.