Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BETAM: Sıkı para politikası konut piyasasını frenledi

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM, pandemi sonrasında Türkiye'de konut balonu oluştuğunu ve bunun sıkı para politiası ile söndürüldüğünü belirtti.
BETAM: Sıkı para politikası konut piyasasını frenledi
HABER GİRİŞ

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), 2010-2025 dönemini kapsayan konut fiyat analizinde, pandemi sonrası tüm bölgelerde fiyat balonları oluştuğunu ve büyük bölümünün sıkı para politikaları sayesinde sönmeye başladığını ortaya koydu.

BETAM’dan Dr. Gökhan Güneş’in hazırladığı analiz, TCMB’nin bölgesel konut fiyat endekslerinin enflasyondan arındırılmış verilerine dayanıyor. Verilere göre, 15 yıl içinde toplam 23 kez konut balonu oluştu; en sık balon İstanbul’da görülürken, en büyüğü Adana ve Mersin’de yaşandı (yüzde 112,7).

Pandemiden sonra tüm bölgelerde balonlar ortaya çıkarken, en erken 2021’de, en hızlı sönme ise 2023’te İstanbul ve Adana-Mersin gibi bölgelerde gözlendi.

Araştırma, faiz artışlarının konut piyasasındaki köpüğü bastırmada etkili bir araç olabileceğini vurguladı. Raporda, 2023 Mayıs’ı konut fiyatlarında ülke genelinde zirve noktası olarak öne çıkarıldı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.