
Emeklilik hepimizin hayali ve bir ömür çalıştıktan sonra emekliliğin keyfini sürmek isteriz. Ömrünüzün ikinci baharında, çalıştığınız zamanlarda olduğu gibi herhangi bir sıkıntı yaşamadan, aynı hayat standartlarına sahip olabilmek içinse bireysel emeklilik sistemi iyi bir olanaktır. Kendi imkanlarınızla emekli olmanızı sağlayan BES emeklilikte hayat standartlarınızı yüksek tutarken, para biriktirme alışkanlığı kazanmanızı da sağlayan bir sistemdir.
Gönüllü olarak katıldığınız bireysel emeklilik sistemi sayesinde maaş yetersizliği gibi durumlara karşı önlem almış olursunuz. Emeklilik gelirinize bir katkı sağlarken, bugünden o günlere yatırım yapmış da sayılırsınız. Uzun vadeli bir yatırım olarak görülebilir. Bu şekilde yatırım yaptığınız fonlar, Takasbank nezdinde saklanmaktadır. Bu bağlamda BES, uzun vadeli ve risk dağıtımı esasına yönelik olarak tasarruf etme amacı taşıyan bir yatırım aracı olarak görülebilir.
Ülkemizde hakkında pek bilgiye sahip olmamamız ve BES’in henüz tam anlamıyla işleyen bir sistem olduğuna inanmamamız nedeniyle faydalarını net bir şekilde göremiyoruz. Kişiler BES başvurusu yapmadan önce hakkında bilgi edinmek istemekte ve böylece bazı sorular gün yüzüne çıkmaktadır. Şimdi sizlerle BES hakkında merak edilen; ne zaman ve nasıl emekli olunur, emeklilik hakkı nasıl kazanılır gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.
BES’ten Nasıl Emekli Olunur?
Bildiğiniz gibi emekli olduğunuz zaman, çalıştığınız döneme göre daha az bir gelir elde edersiniz. Bu az gelir ile aynı yaşam standartlarını sürdürebilmek için birikim yapmanız önerilmektedir ve bireysel emeklilik sistemi bunun için en uygunu olarak görülmektedir. Bunu düşünerek orta ve uzun vadeli bir yatırım yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Çünkü gelirinize katkı sağlamak için başvurduğunuz ve yatırım yaptığınız bireysel emeklilik sisteminde emekli olmanın ilk şartı, sistemde en az 10 yıl boyunca kalmanız, prim ödemeniz ve 56 yaşınızı doldurmanızdır.
Birçok kişi bireysel emeklilik hesabına prim ödeyemediği zaman ne olacağını merak eder. 10 yıla karşılık gelen 360 aylık dönemde, prim ödemelerinizi ara dönemler halinde yapabilme rahatlığına sahip olduğunuzu bilmelisiniz. BES’in güzel yanlarından birisi budur ve devlet tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bu şekilde kazandığınız hak sayesinde emekli olursunuz. Eğer iki farklı bireysel emeklilik planınız varsa; birinden emekli olduğunuzda, diğerinden de emekli olmuş sayılırsınız.
Bireysel Emeklilik Hakkı Ne Zaman Kazanılır?
Bireysel emeklilik sözleşmesini imzalayıp, ilk ödemenizi yaptıktan sonra en az 10 yıl prim ödemeniz gerekiyor. Bu primi ödemenizle ve 56 yaşınızı doldurmanızla birlikte bireysel emeklilik hakkını kazanmış olursunuz. İkinci bir emeklilik gibi göreceğiniz bu sistem sayesinde hayat standardınızı düşürmeden devam ettirebilirsiniz.
Tavsiye Ederiz:
Bireysel Emeklilik Hakkında İlginizi Çekecek 10 Bilgi
Emeklilik hakkı kazandığınız zaman emekli olma zorunluluğunuz yoktur ve biriktirmeye devam edebilirsiniz. Hakkınızı kazanıp kullanmak istediğiniz zaman şirkete yazılı beyan etmeniz yeterli olacaktır. Emeklilik hakkınızı kullandığınızda ise biriktirmeye devam edemezsiniz. Emeklilik hakkını kazanmanızla birlikte birikimlerinizin tamamını veya bir kısmını toplu olarak almanız mümkündür. Aynı zamanda bir program hazırlatarak, aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde biriktirdiğiniz paranın ödenmesini de sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bir geri ödeme planı belirlediğiniz zaman, ödeme dönemini ve tutarını yılda en çok 2 kere değiştirme hakkınız vardır. Ayrıca fon dağılımı değiştirme ve aktarım haklarınızı kullanmaya da devem edebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Hakkı Nasıl Kazanılır?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olduğunuz zaman, yıllık gelir sigortası yaptırarak maaş bağlanmasını da talep etmeniz mümkündür. Böylece maaşınızı; aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık dönemlerde alırsınız. Emeklilik hakkı kazandığınız zaman yapılan ödemenin içerdiği gelir tutarından % 5 stopaj kesilmektedir. Emeklilik hakkı kazanmadan, 10 yıl boyunca sistemde kalmadan ayrılırsanız % 15 stopaj kesintisi yapılır. En az 10 yıl boyunca sistemde kalıp 56 yaşını tamamlamadan ayrılırsanız da % 10 kesinti gerçekleşecektir.
Son yıllarda popüler hale gelen % 25 devlet katkısı ise yatırdığınız paraya ek katkı sağlamaktadır. Sigorta şirketleri, yatırdığınız katkı payını Emeklilik Gözetim Merkezi’ne bildirmekte ve hesaplanan devlet katkısını hesabınıza ödemektedir. Sizin ödemeleriniz ile devlet katkısı, sigorta şirketi tarafından ayrı hesaplarda tutulmaktadır. Sizlerse sigorta şirketi ile iletişime geçerek bu konuda bilgi alabilirsiniz.
BES’ten çıkmak istediğiniz zaman ödemelerinizde herhangi bir kesintiye gidilmemektedir. Ama devlet katkısından faydalanabilmek için en az 3 yıl sistemde kalmanız gerekmektedir. Ne kadar devlet katkısı kazandığınız ise sistemde kalma yılınıza göre kademeli bir şekilde düzenlenmektedir. Sistemde 3 yıl kalırsanız, % 15; 6 yıl kalırsanız, % 35 devlet katkısı hakkı kazanırsınız. 10 yıl kalıp 56 yaşınızı doldurmadan ayrılırsanız, % 60 oranında devlet katkısı alırsınız. 10 yıl kalıp 56 yaşınızı doldurur veya ölüm, maluliyet gibi sebeplerle sistemden çıkış söz konusu olduğunda ise devlet katkısının tamamına sahip olunabilir.