
Günlerden Avrupa ZEW! Avrupa ZEW endeksi bugün güncellenen verisinde -14,1 beklentisine karşılık -13,4 seviyesinde açıklandı. ZEW endeksi olumlu görüş yüzdesi ile olumsuz görüş yüzdesi arasındaki fark ile hesaplanan, 350 kişilik analist ve ekonomistin katıldığı ekonomiye dair algıyı ölçen bir göstergedir. Katılımcaların ilerki 6 ayık beklentileri değerlendirilmektedir.
Güncellenen veride hafif düşüş görülmüş olması son verilerin, küresel çatışmaların ve dünya genelindeki birçok politik gelişmenin otomobil sektörü üzerinde negatif etkisi ve emisyon skandallarının rötarlı reaksiyonları Almanya ekonomisinin 2018 yılında resesyon kıyılarında gezmesi ihtimallerini artırmıştı.
EUR/USD paritesi bugün %0.24 değer kaybederken 1,1280 seviyesinde işlem almakta. Parite üzerinde 1,1301 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama hem psikolojik hem de teknik açıdan önem arz etmekte ve bu noktanın üzerine izlenecek seyir parite açısından pozitif mesaj olarak algılanabilir.
Anlaşmasız Brexit Tehdidi ve 1,300 Eşiğine Yakın GBP/USD
Avrupa Birliği’nden ayrılığı 50. madde uyarınca 29 Mart tarihinde olan İngiltere sürecin sonuna doğru yaklaşıyor. Brexit süresi tamamlanmaya yüz tutmasına rağmen yeni bir gelişme hala yok. Brexit yetkilileri AB ile görüşmelerine hala devam ederken ortak payda arayışı devam ediyor. İngiltere Parlamento’sundaki yeni oylamanın ise 27 Şubat Çarşamba günü yapılması planlanıyor.
Gelişmeler arasında geçtiğimiz haftalardaki süreçlerde ihtimalleri artan anlaşmasız Brexit akıllardaki ağırlığını artırarak beklentiyi koruyor. Diğer tarafta ise Theresa May birlikten ayrılığın anlaşmasız olmasına yönelik İngiliz Parlamento’sunu uyaran bir tavırda algılanmıştı. Süreç ABD’de Başkan Trump’ın sınır duvarına dair talep edilen fonun onaylanmaması halide ulusal acil durum ilanı gündemini çağrıştırmıyor değil.
GBP/USD paritesi haftanın ikinci işlem gününde %0.26 değer kazanarak 1,2954 noktasında hareketleniyor. Paritenin günlük hareket marjı ise 1,2896-1,2959 seviyeleri arasında dalgalanan grafikler sunuyor. 70 seviyesindeki 14 günlük periyotlu RSI indikatörü al sinyalinde çalışırken 1,2906’da öne çıkan 50 günlük hareketli ortalamanın üstünde makas açan duruş 1,300 deşiğini gündeme getirebilir.
ABD-Çin Müzakereleri Altında Olumlu Sonuçları Fiyatlıyor
110,75 anlık verisinde işlem gören ve günlük bazda yataydan pozitif ayrışma işaretleri ile karşımıza çıkan bölgesinin güvenilir liman arzı Japon yeni paritesinde 110,00 noktası yakından takip ediliyor. USD/JPY‘nin 110,55 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalaması ise olası bir destek olarak okunabilir.
XAU/USD %0.42’lik kazanımına tekabül eden 5,56 $’lık artış ile 1,332 seviyesinde. 1 Mart tarihinin (ABD-Çin) ateşkesi için son gün olması ve herhangi bir anlaşma yapılamaması halinde 2 Mart itibarıyla ek tarifelerdeki %10’luk verginin %25’e çıkarılması ve küresellerin müzakerelerinden somut bir sonuç alınmamış olması kaynağında değerlenmesini artırıyor. Dünya piyasalarında müzakerelere dair olumlu sonuçlar fiyatlanıyor olsa da bir grup yatırımcı olumsuz bir seyri global güvenilir liman arzı altın çatısına saklanarak fiyatlamakta.
Ham Petrol Sevgililer Günü Etkisi
14 Şubat’tan bu yana değerlenmesi ve yer yer yataydaki hareketleri ile ele alınan ham petrol yükseliş istikrarını muhafaza etmeye devam ediyor Brent Petrol bugün %0.11 düşüş ile 66,43 $/v’de gözleniyor. Nisan vade Brent Petrol (LCOJ9) %0.21 geri çekilerek 66,36 $/varil’den işlem almakta. 65,99 noktasında bulunan 50 günlük hareketli ortalama ve 60,0 $ seviyesindeki psikolojik sınır emtia tarafında takip edilebilecek kritik noktalar arasında yer alabilir.
Güncel ham petrol fiyatlarını takip etmek için tıklayınız!
Yine Nisan vade de West Texas Intermediate Petrol (WTI Petrol – CLJ9) yandaşlarının aksine pozitif bir ayrışma gösteriyor. Nisan vade WTI Petrol %0.89 değer kazanarak 56,48 dolar üzerinden işlemlerine devam ediyor. 55,93’te izlenen 50 günlük h.o. ise aşağı yönde karşılaşılabilecek olası bir destek niteliğinde.
Geçtiğimiz yılın son aylarında emtia piyasasında petrol vadeli işlemleri kontango formasyonunu akıllara getirmişti. Gelişmeye rölatif yatırımcılar ileriki tarihli bir emtiayı anlık güncel fiyatının üzerinde bir maliyetten alıyorlar ve vade sonunda yatırım zarar tarafında kalması halinde kontango formasyonu gündemi ile karşılaşıyorlardı. Somut olarak bu formasyonla karşılaşılmamış olsa da geçtiğimiz fiyatlamalardaki düşüş akıllara kontango getirmiş ve tüccarlar tarafına korku salmıştı.