
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kalkınma ve yatırım bankalarının fon teminine ilişkin önemli bir adım attı. Hazırlanan yeni yönetmelikle, bu bankaların kredi müşterileri ile ortaklık ve pay sahiplerinden sağlayacakları fonlara dair kurallar netleştirildi. İlgili düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeyle birlikte kalkınma ve yatırım bankalarının, para ve sermaye piyasaları ile organize piyasalardan ve diğer bankalardan sağlayacakları fonlar kapsam dışı bırakıldı. Yönetmelik yalnızca kredi müşterileri, ortaklık yapısı ve ortaklardan sağlanacak fonlara odaklanıyor.
Kredi müşterilerinden temin edilecek fonlara sınır
Yönetmeliğe göre, kredi müşterilerinden temin edilecek fonlar belirli limitler dahilinde olacak. Fonların, kredi kartı işlemlerinden doğan alacaklar da dahil edilerek hesaplanan toplam kredi riski tutarını aşması mümkün olmayacak.
Burada, finansal kiralama, satım ve kiralama yöntemleri, ortaklık ve vekalet gibi yöntemlerle oluşturulan riskler de dikkate alınacak. Bireysel kredi kartı limitlerine dair kullanılmayan kısımların sadece yüzde 20’si risk hesabında geçerli olacak.
Ortaklardan sağlanacak fonlara yeni kriterler
Ortaklar, iştirakler ve bağlı kuruluşlardan fon sağlanabilmesi için fon sözleşmesinin bulunması zorunlu hale getirildi. Ancak bu fonların miktarı da sınırlandırıldı. Bir ortağın sağlayabileceği fonun üst limiti, sermayedeki payı oranında belirlenen özkaynakla sınırlı tutulacak.
Öte yandan, kamu kurumları veya nitelikli pay sahibi olarak tanımlanan kişi ve kuruluşlardan sağlanan fonlar bu sınırlamaya tabi olmayacak. Borsadan edinilmiş ve nitelikli sayılmayan pay sahiplerinden ise fon temin edilmesi mümkün olmayacak.
Yeni yönetmelik kapsamında bankalara, uygulamalarını 1 Nisan 2026 tarihine kadar uyumlu hale getirme süresi tanındı. BDDK, gerekli görülmesi halinde bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek.