Günümüzde ve özellikle son yıllarda bir şey sahibi olma genellikle banka kredileri ile gerçekleşmektedir. Yapacağınız yatırımları daha erkene almak veya şahsi birikim yapılamaması durumunda mal alımları için kredilere başvurulur. Ancak bankalar bu kredileri verirken birçok faktörü göz önünde bulundurmaktadır. Geçtiğimiz Haziran ayında da genel kredi oranları 2 Trilyon lirayı aşmıştı.
Alacağınız aracın sıfır kilometre ve ikinci el alımlarında farketmeksizin belirli sınırları vardır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, taşıtın nihai faturasını 50 bin TL’den 100 bin TL‘ye çıkartma kararı aldı. Taşıt kredisi nedir ve nasıl kullanır buradan öğrenebilirsiniz.
Değişen yönetmelikte, taşıt kredilerini kapsayan bir madde de yeniden düzenleme gerçekleştirildi.Değişen madde içeriği; “Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 100 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 100 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 100 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır.”
Baktığımızda sıfır araç alınımı ve ticari kiralama işlerinde orta dereceli bir değişim görüyoruz.İkinci el araç alımlarında kasko değerine göre kredi miktar belirlenmesi tekrar düzenlenmiş oluyor. Eskiden %80’ne kadar araç değeri üzerinden kredi alınabiliniyordu.
İlginizi Çekebilir :
Daha önceki yönetmeliğe baktığımızda, taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL di. Fatura değeri 100 bin TL ve altı, 100 bin TL üstü araçların alabilecek kredi sınırları yeniden belirlenerek düzenelemeye gidilmiş oluyor.