Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmede bulundu. 2020 yılında ihracatın ve yatırımların artacağını söyleyen Akben, hemen her sektörde olumlu bir tablonun izlendiği ve istihdamın artış gösterdiği bir yıl olacağını söyledi.
kolayca yatırım yapın
2018’in ve 2019 yılının ilk yarısının çeşitli jeopolitik riskler, yurt içinde bazı makroekonomik düzensizlikler nedeniyle zorlu geçtiğini, bu nedenle firmaların yatırım iştahında azalma olduğunu belirtti. Yatırımların azalmasının ve şirketlerinin borçlanmasında yükseliş olmasının en büyük sebeplerinden birini 2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur atakları ataklarına bağladı.
Mehmet Ali Akben, 2019’un ilk yarısında kaynak maliyetleri üzerindeki baskının kısmen azaldığını belirtti.BDDK Başkanı 2019 yılı yılının ilk yarısında hem yurt içi hem de yurt dışı faktörlerin etkisi ile enflasyonun temel görünümünde iyileşme olduğunu, merkez bankalarının izledikleri para politikasının da piyasalarda daha olumlu bir tablo yarattığını açıkladı. Faizlerin inmeye başlaması ile birlikte kredileri canlandırmak için birçok kredi kampanyaları yapıldığını, bu sayede piyasada hareketlilik sağlandığını söyledi.
Türk bankacılık sisteminin 2018 yılının Ağustos ayında yaşadığı ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklılığını kanıtladığını belirten Akben, fonlama maliyetindeki artışa rağmen sektörün sendikasyon kredilerini %80 yenilediğini açıkladı. Bankacılık sektörünün öz kaynaklarında yaklaşık 76 milyar TL düzeyinde artış gösterdiğine dikkat çekti.
Aynı şekilde 2019 yılının Kasım ayı itibarıyla sermaye yeterlilik oranının %18,6 olduğunu hatırlatan Akben, bu açıdan birçok Avrupa bankasını geride bıraktığımızı söyledi. Ekonomik ortamda iyileşme olması ile birlikte bankaların kredi verme konusunda daha istekli davrandığını, genel tablodaki iyileşmenin firmaların borçlarını geri ödeme konusuna da olumlu yansıdığını dikkat çekti.
2019’da kur ve faiz açısından sorun yaşayan firmalara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sunuldu.Bu yıl birçok firmaya borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sunulduğunu söyleyen Akben, bu sayede firmaların hem faaliyetlerini sürdürebildiklerini hem de dengelenme sağladıklarını anlattı. Ekonomiye katma değer üreten işletmelere verilen bu desteklerin oldukça yerinde olduğunu, istihdama katkı sağlayan, üretimi destekleyen şirketlerin yaşatılması gerektiğini vurguladı.
2019 yılının Temmuz ayı itibarıyla 46 milyar TL düzeyinde takibe aktarılacak kredi olduğu bilgisini paylaştı. 2019 yılını makroekonomik gelişmelerin etkisi ile dengelenme süreci olarak nitelendiren BDDK Başkanı faizlerin düştüğü, fonlama maliyetlerinin azaldığı döviz kurunda daha istikrarlı bir seyrin izlendiği bir yıl olduğunu anlattı.
2020 yılında ise Türk lirasına güvenin yeniden artmasıyla birlikte yükseliş dönemine geçileceğine dikkat çekti. Makroekonomide yaşanan dengelenme sürecinin etkisi ile yatırım ortamında iyileşme olacağını, ekonomik belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla Türk bankalarının yeniden kredi vermeye istekli hale geleceğini belirtti.
2020, hizmet sektöründeki olumlu gelişmelerin etkisiyle, istihdamın artış gösterdiği bir yıl olacak.Yeni Ekonomi Programı kapsamında %5 büyüme hedefinin tutturulduğu, yatırımların, ihracatın ve istihdamın artış gösterdiği bir yıl beklediğini açıkladı. Mehmet Ali Akben tüm bu gelişmelerin özellikle yatırımları artıracağını, bunun da bankacılık sektörüne olumlu yansıyacağını ifade etti. Başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektörün ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde yerine getirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
İstanbul Finans Merkezi projesi ile ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılacağını, finansal derinliğin sağlanıp, dijital dönüşümün gerçekleşeceğini ifade etti. 2019 yılında kamu ve özel sermayeli bankaların kredilerindeki büyümenin önemli oranda artış gösterdiğini, bireysel kredilerde başlayan büyümenin ticari tarafa da yansıyacağını sözlerine ekledi.