Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bayramdan Sonra Yeni Vergi Paketi Yolda: Çok Sayıda Düzenleme Geliyor

Hükümet, bayram tatili sonrasında 226 milyar TL'lik gelir beklediği vergi paketini TBMM'ye getirmeye hazırlanıyor. Detaylar şöyle...
Bayramdan Sonra Yeni Vergi Paketi Yolda: Çok Sayıda Düzenleme Geliyor
HABER GİRİŞ

Bayram tatili sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yeni bir vergi paketinin sunulması planlanıyor. Bu paket ile çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireylerin ödeyeceği vergilerin artırılması hedefleniyor.

Yeni vergi paketiyle, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 0,7’sine denk gelen ek gelir yaratılması amaçlanıyor. Bloomberg’in, yasa teklifiyle ilgili çalışmalara doğrudan bilgi sahibi olan yetkililerden edindiği bilgilere göre, taslak üzerindeki son düzenlemeler salı akşamı Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı.

226 Milyar TL’lik Ek Gelir Beklentisi

Vergi paketiyle ilgili yasa teklifinin bayram tatili sonrasında TBMM’ye sunulması ve yaz tatiline girmeden önce yasalaştırılması hedefleniyor. Bu taslak düzenlemelerle en az 226 milyar TL’lik ek gelir elde edilmesi bekleniyor. Bu düzenleme, 1999 yılındaki depremlerden sonra gerçekleştirilen vergi düzenlemesinden bu yana en kapsamlı mali revizyonlardan biri olarak görülüyor.

Çok Uluslu Şirketlere Ek Vergi

Taslağa göre, OECD ve BEPS projesi kapsamında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 140 ülke tarafından onaylanan mutabakat metnine göre, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu şirket gruplarının düşük vergilendirilen ülkelerdeki şube ve iştiraklerine asgari tamamlayıcı vergi getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeyle, 2024 gelirlerine uygulanmak üzere 2025 yılında verilecek beyanname ile 40 milyar TL gelir bekleniyor.

Taslağa göre, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Fonları’nın gayrimenkullerden elde ettiği kazançlara asgari kurumlar vergisi getirilecek. Bu düzenlemenin 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanması halinde, 7,2 milyar TL ek gelir sağlanması öngörülüyor.

GCM Yatırım Banner

Borsa ve Kripto Varlıklar

Taslakta, Borsa İstanbul’da işlem görmeyen ve tam mükellef kurumlara ait olan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından doğan gelir vergisi istisnası kaldırılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsaya yönelik vergi çalışmasının ertelendiğini duyurmuştu.

Kripto varlıkların vergilendirilmesi için iki farklı formül öneriliyor. Bunlar alım-satımlardan işlem vergisi ve elde edilen gelirden gelir vergisi. Kripto varlıklara işlem vergisi getirilmesi durumunda yıllık 3,7 milyar TL vergi geliri bekleniyor.
Taslak, Türkiye’de asgari kurumlar vergisi uygulamasını içeriyor. Bu vergi, kurum kazancının %10’u veya beyan edilen hasılatın yüzde 2’si olarak hesaplanacak. Bu düzenlemenin 2025 yılı için 90 milyar TL ek gelir getirmesi bekleniyor.

Ek olarak ticari, zirai ve serbest meslek gelirleri için asgari gelir vergisi uygulaması getirrilecek. Cumhurbaşkanına, bu oranı ve sektörleri belirleme yetkisi verilecek. Bu uygulamanın 2025’te başlaması durumunda yıllık 37,4 milyar TL ek gelir bekleniyor.

Taslak, kamu-özel işbirliği projelerinden elde edilen kazançların vergisini yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarma planını içeriyor. Bu düzenlemenin 557 milyon TL ek vergi geliri sağlaması öngörülüyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.