
Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, ülke ekonomisini doğrudan hedef aldı ve ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. Ekonomistler bu yaptırımların amacına ulaşacağını düşünüyor.
G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankası’na sert yaptırımların yanı sıra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil olmak üzere ülkenin oligarklarına ve yetkililerine karşı yaygın önlemler uyguluyor.
Bu kapsamda önde gelen Rus bankaları, uluslararası ödeme sistemi SWIFT’in dışına çıkarıldı. Rus rublesi, Ukrayna işgali sonrası dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesi olan 109,55′e düştü.
Rus hisseleri de büyük satışlar gördü. Batılı liderlerden gelen söylemler, yaptırımlar ile Rus ekonomisinin yok edilmesinin hedeflendiği yönünde oluyor.
Yaptırımların Amacına Ulaşabilir
Analistler döviz rezervlerini dondurma hamlesinin Rusya ekonomisine darbe yaptığına inanıyor. İsveçli ekonomist Anders Aslund, batı yaptırımlarının etkili bir şekilde Rus ekonomisini bir günde çökerttiğini ifade etti.
Analist, Rusya’nın tüm sermaye piyasalarının yok olmuş gibi göründüğünü ve buradan geri dönüş olmasının mümkün olmadığını söyledi. Goldman Sachs Rusya Baş Ekonomisti Clemens Grafe ise, Rubleyi istikrara kavuşturmak için döviz rezervlerinin yeterli seviyede olmadığı gerektiğini belirtti.
Capital Economics’in yükselen piyasalar ekonomisti Liam Peach, finansal koşulların sıkılaşması ve bankacılık krizi olasılığının yanı sıra Batı yaptırımlarının hızlandırılması, Rusya ekonomisinde keskin daralma yaşatacağını ifade etti.
BMO Global Asset Management baş ekonomisti Steven Bell, Rusya’nın şu anda ciddi bir mali krizle karşı karşıya olduğunu ve Çin’in hammadde ve enerji talebi nedeniyle bunun Moskova için daha önemli hale geldiğini düşünüyor.
Son yaptırımların ardından, derecelendirme kuruluşları, Rusya’nın notunu düşürüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings Rusya’nın kredi notunu çöp seviyesine düşürdü. Her iki kurum da bu karara sebep olarak, Rusya’ya uygulanan ağır mali yaptırımları gösterdi.