Evet, başlanılan işin bitirilememesi problemini pek çoğumuz yaşıyoruz. Bir hevesle karar alıyor, aceleyle işe başlıyor ama sonrasında sıkılıp çıktığımız yoldan geri dönüyoruz. Veya yolun tam ortasında öylece kalakalıyor, geriye dönüp farklı bir yola yönelmeye bile cesaret edemiyoruz. Zira heyecanımızı, inancımızı ve yola devam etmek için ihtiyaç duyduğumuz gücü yitiriyoruz. Ya da başka bir işe başlamak için istek duyuyoruz. Bunun nedeni zora gelemiyor olmamız. Çünkü bir işe başlamak bir işi bitirmekten çok daha kolay geliyor! Hani başlamanın zor olduğunu söylerler ya! Aslında durum tam tersi! Başlangıç aşaması işin kolay ve eğlenceli tarafı! İnsanın kendini en güçlü hissettiği an! Tıpkı kilometrelerce uzunlukta bir yolda yürümek gibi! İlerledikçe yorulmak, adım attıkça daha da zorlanmak, önündeki yolun biteceğine daha az inanmak gibi!
Başarısız olmaktan korkan ya da başladığı işi bitirememesine farklı farklı bahaneler bulan pek çok kişi, hemen hemen aynı sorunlarla karşılaşmaktadır. Daha doğrusu; aynı nedenlerden dolayı işini yarım bırakmaktadır. Bahanelerin arkasına saklanarak, aynı kısır döngüyü yaşamaktadır. “Bu kez çok kararlıyım, ne istediğimi çok iyi biliyorum, bunu kesinlikle yapacağım, hiçbir şey beni yolumdan geri çeviremez…” gibi “kendini kandırma” cümleleriyle yeni bir işe yeniden başlayan kişi, kısa süre sonra aynı beklendik sonla karşılaşmaktadır. Nitekim ne bakış açısını değiştirmiş ne de başladığı işi bitirebilmek için yeteri kadar istek duymuştur. Eğer bu söylediklerim size fazlasıyla tanıdık geldiyse ve hayatınızda gerçekten büyük bir değişiklik yapmak istiyorsanız, o zaman aşağıdaki önerilere kulak vermelisiniz. Çünkü şimdi duyacaklarınız, başladığınız işi bitirebilmeniz için gerçekten işinize yarayacak nitelikteler.
Başladığınız İşin Farkında Olun!
Evet, başladığınız işin gerçekten farkında olmalısınız. Çünkü pek çok kişi bu noktada hata yapmaktadır. Aslında istemediği işlere başladığını anlamamaktadır. Ya da o işi bitirmenin kendisine kazandıracaklarını düşünmemektedir. Yüzeysel isteklerle aldığı kararların nihayete eremeyeceği gerçeğini görmemektedir. İşte bu yüzden, “şunu yapacağım, bunu yapacağım” demeden önce kendinizden ve ne istediğinizden emin olmalısınız.
Erteleme Alışkanlığının Size Engel Olmasına İzin Vermeyin!
Başladığınız işi bitirememenizin en büyük nedenlerinden bir tanesi de o malum erteleme alışkanlığı! “Akşama yaparım, yarın hallederim, şimdi çok meşgulüm” gibi bahane cümleleri kullanıyorsanız, siz de rötar yapmaya meyillisiniz demektir. Başlama konusunda sorun yaşamazken işin devamını getirmek konusunda problem yaşıyorsunuz. Hep sonraya erteliyor, en baştaki hevesi hissetmiyorsunuz. Bu yüzden içinizdeki o kötü miskinlik eğilimine karşı koyamıyorsunuz. O zaman aşağıdaki yazıyı inceleyerek, erteleme alışkanlığından nasıl kurtulacağınızı öğrenmenizi öneririm.
İlgili Yazı: Erteleme Alışkanlığından Kurtulmak için Yapmanız Gerekenler
Adım Adım İlerleyin!
Diyelim ki; başlamak istediğiniz iş para biriktirmek! Bir sene içinde kenara x lira atmak istiyorsunuz. O zaman yapmanız gereken şey adım adım ilerlemektir! Yani bir sene içinde biriktireceğiniz parayı düşünmek yerine; bir ayda ya da daha da azaltıp bir haftada biriktireceğiniz miktarı düşünmelisiniz. Kendinize bir kumbara ya da kavanoz edinmelisiniz. Ve üzerine; içinde olduğunuz ayı ve biriktirmek istediğiniz para miktarını yazmalısınız. Her ay yeniden başlayacağınız bu taktikle hedefinize adım adım ulaşmalısınız. Uzun lafın kısası; küçük hedeflerle büyüğe doğru ilerlemelisiniz. Böylece bitirmek istediğiniz işin gözünüzde büyüyüp motivasyonunuzu düşürmesine izin vermemelisiniz.
İlginizi Çekebilir: Para Biriktirme Konusundaki Yeteneksizliğinizin 5 Olası Nedeni
İşi Bitirmek için Gereken Süreyi Bilin!
“Başladığım işi bitiremiyorum” diyenlerin başarısızlığa uğramasının nedenlerinden bir diğeri de budur! Çünkü çoğu insan bir işe başlarken onu bitirmek için ne kadar süre gerekeceğini düşünmez ve bu önemli konuyu göz ardı eder. Sonrasında da “neden hala bitmiyor, uğraşıyorum ama bir türlü sonuca ulaşamıyorum” gibi serzeniş cümleleriyle havlu atmaya meyleder. Çünkü işin o kadar uzun süreceğini hesaba katmamış, gereken süreci bilmenin ne kadar önemli olduğunu anlamamıştır. İşte bu yüzden, bir işe başlarken onun ne kadar sürede biteceğine gerçekçi düşünerek (sahip olduğunuz nitelikleri, işin ne kadar kapsamlı olduğunu, karşınıza çıkabilecek aksilikleri) karar vermelisiniz.
Bir Yakınınıza Size Hesap Sorma Yetkisi Verin!
Bir yakınınıza size hesap sorma yetkisi verin! Bunun ne demek olduğunu düşünüyorsunuz, öyle değil mi? Tamam tamam, hemen açıklıyorum. Başladığınız işi bitirebilmek için bir yakınınıza sorumluluk vermenizi kastediyorum. Böylece onun sizi hem kontrol hem de teşvik etmesini sağlarsınız. Diyelim ki; x işine başlamak istiyorsunuz. Yakın bir arkadaşınıza, annenize, babanıza, eşinize ya da sözünü dinleyip değer verdiğiniz herhangi birine, hangi işe başlamak istediğinizden tutun da onu bitirmek için izleyeceğiniz yola, gereken süreye ve diğer tüm ayrıntılara varana kadar her şeyi anlatmalısınız.
Gerektiği zaman müdahale etmesine izin verdiğinizi söylemelisiniz. Ondan başladığınız işi bitirme konusunda size yardımcı olmasını istemelisiniz. Böylece bir tek kendinize değil, aynı zamanda karşınızdaki kişiye de söz vermiş olacak, birini bozsanız diğerini tutacağınız için zorlama da olsa başladığınız işi bitirebileceksiniz. Sonuç olarak; tüm bu önerileri akıllıca kullanırsanız ve doğru kararlar alırsanız, başladığı işi her zaman bitirebilen insanların aşina olduğu o harika tatmin duygusunu siz de yaşayabilirsiniz.
bende yarıda bıraktım
yazıyı okurken yarıda bıraktım 🙁
makaleye başladım 3 satır sonra bıraktım 😀
ben hep basladigim isi yarim birakdigim icin bu tavsiyeler iy geldi