Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bankaların Şube Açmasına İlişkin Yönetmelik Değiştirildi

BDDK'nın "Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Yeni yapılan düzenlemenin detayları haberimizde...
Bankaların Şube Açmasına İlişkin Yönetmelik Değiştirildi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankaların şube açmasına yönelik yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Bankaların izne tabi işlemleri ve dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre; bankalar yeni açacakları şubeleri en az 30 gün öncesinden BDDK‘ya bildirmek zorunda. Bu aşamadan sonra, kurum tarafından yapılan değerlendirmede herhangi bir olumsuz görüş olmazsa yeni şube açabilmelerine izin verilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik“ine göre; şube açmak için 30 gün kuruma haber verilmesi gerekiyor. Bu bildirimde 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca finansal faaliyet izin belgesi harç yükümlülüğünün yerine getirildiğine dair belgenin eklenmesi şartı da yer alıyor.

Yönetmeliğe Dair Önemli Detaylar

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Bankaların şube açmasına dair yönetmelikte yapılan en önemli değişiklik, 30 gün öncesinden kuruma haber vermek ama, değişiklik yapılan yönetmelikte göz ardı edilmemesi gereken önemli detaylar var. Örneğin; şube açmak için BDDK’ya 30 gün önceden haber verdiniz, işlemleriniz onaylandı ve gereken izni aldınız. Fakat üzerinden altı ay geçmesine rağmen hala söz konusu şubeyi açmadınız. Yeniden açmaya karar verdiğinizde aynı işlemleri tekrardan yapmanız gerekiyor. Ayrıca şubesi açılacak olan bankanın adres bilgileri, açılı tarihini takiben 15 gün içerisinde BDDK’ya bildirilmek zorundadır.

Bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre; her banka şubelerinin yeri, büyüklüğü, işlem hacmi ve fiziki koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak önlem almaktadır. Ancak bu önlemleri almaları için de kuruma bildirilmesi gereken yazılı gerekçeleri olmak zorunda. Ancak sunulan gerekçeler makul görülürse önlem alınması kararı verilebilecek.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.