Bir ayda iki seçim gören ve ekonomi politikalarında 180 derecelik dönüşüme şahit olan Türk bankacılık sektörünün risklerden etkilenme potansiyeline ilişkin değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının kısa vadeli borçlarının yüksek seyretmeye devam ettiğini ortaya koydu.
kolayca yatırım yapın
Fitch’in son raporunda, Türkiye’de bankacılık sektörünün yeniden finansman risklerinin ortadan kalkmadığı belirtildi.
Bankaların toplam dış borcunun bu yılın ilk yarısında 126 milyar dolara çıktığına atıf yapılarak, benzer şekilde kısa vadeli dış borcun da yüksek seviyede kalmaya devam ettiği söylendi.
Rapora göre yeni ekonomi politikalarının ne kadar süreceğine ilişkin belirsizlik söz konusu olduğundan, uzun vadeli ihraçların ikincisinin payı cılız bir düşüş gösterecek.
Ancak raporda pozitif bir tablo da çizildi. Buna göre sektörün toplam yabancı para likiditesi azalsa da bankaların kısa vadeli yabancı borç ödeme kabiliyeti yabancı para mevduat çıkışını karşılamaya yeterli durumda.
KKM’deki Çıkışlara Rağmen Sistemdeki Para Hala Devasa Boyutta
Raporda, döviz kurlarındaki oynaklığa müdahalesiyle meşhur Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) zayıf kalan rezervlerine değinildi.
Döviz tarafına akan para trafiğine alternatif yol olarak geliştirilen kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden ise çıkışlar 2 ayı geçen zamanda sürse de hesaplarda biriken tutarın hala yüksek olduğu çıkarımı yapıldı.
Raporda, “Yabancı para mevduatlar ve döviz korumalı mevduatlar, TCMB düzenlemeleri nedeniyle düşüşe geçmiş olmasına rağmen hala oldukça büyük bir seviyededir.
Bunlar, bankaların yabancı para likiditesini test edebilecek, sektör yabancı para likiditesine yönelik potansiyel bir çağrıyı temsil ediyor. Büyüklüğü, lira istikrarına yönelik potansiyel riskler (özellikle döviz talebinin hızla artması ve TCMB’nin döviz rezervlerinin zayıf olması durumunda) göz önüne alındığında, döviz korumalı mevduat mekanizmasının gevşemesinin kademeli olmasını bekliyoruz” denildi.