KPMG, Bankacılık Sektöre Bakış – 2023 raporunu yayımladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerinden elde edilerek hazırlanan rapora göre bankacılık sektörünün aktif toplamı 2022 yıl sonu itibarıyla 14,4 trilyon TL, mevduat hacmi 8,9 trilyon TL’ye ulaştı.
Mevduat hacmindeki yükselişin ana sebeplerinden birinin dolarizasyonu ve döviz tevdiat hesaplarındaki (DTH) artışı önlemek amacıyla getirilen kur korumalı mevduat düzenlemesi ile buna bağlı olarak kur korumalı mevduatlarda yaşanan artış olduğu açıklandı.
Bankacılık sektörünün net karı 2022 yılında 431,6 milyar TL oldu. Bu rakam 2019, 2020 ve 2021 dönemlerinin toplam net kârının iki katı olurken, başka bir deyişle 2021 sonuna kıyasla yüzde 364,3 artışa denk geldiği belirtildi.
Pandemi sonrasında elde edilen karlılığın, sektörün özkaynaklarını desteklediği, sektör oyuncularının uyum kabiliyetini ve yönetsel başarılarını gösterdiği belirtildi.
Kredi Hacmi 7,6 Trilyon TL’ye Ulaştı
2022 yılı sonu itibarıyla sektörün kredi hacmi 7,6 trilyon TL’ye ulaştı. Döviz piyasasındaki oynaklığın ve olumsuz beklentilerin ticari kredi kullananları yerli para cinsinden kredi kullanmaya yönelttiği, bu sebeple de ticari kredi hacminin yarısından fazlasını yerli para cinsinin oluşturduğu belirtildi.
Rapora göre faizlerin düşük olması da insanları nakit kullanmak yerine krediye yöneltti. Tüketici kredilerinin toplam kredi içindeki payı yüzde 20,3’e yükseldi.
Konut kredilerinde toplam hacim 300 milyar TL oldu. Takipteki alacakların oranı yüzde 2,10’a gerileyerek, son beş yılın en düşük seviyesine indi. Takipteki alacakların hacmi ise 163 milyar TL olarak gerçekleşti.
Kıymetli Madenler Mevduatının Payı Yüzde 43,6
Mevduat tabanı 2022 yıl sonunda 8 trilyon TL’yi geçti. Toplam mevduat içinde yabancı para ve yabancı paraya endeksli olan kıymetli madenler mevduatının payı yüzde 43,6 oldu.
2022 yılında aktif dijital bankacılık müşteri sayısı geçen yıla göre 16 milyon 549 bin kişi artarak 94 milyon 390 bin kişi oldu. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 9 milyon 786 bin kişiye ulaştı.
Bankacılık Sektör Lideri ve Şirket Ortağı KPMG Türkiye temsilcisi Kerem Vardar, “Rusya – Ukrayna savaşı, küresel ekonomideki riskler, fonlama maliyetleri, sektör aktif kalitesi ve özellikle küresel çapta batan bankalar ile ilgili söylentiler de bankacılık sektörüne ilişkin riskleri oluşturuyor ve bu risklerin yakından takip edilmesi gerekiyor. Bu süreçte finansal olarak güçlü olan ülkeler ve sermaye yeterlilik oranı iyi olan bankaların bu risklerden daha az etkilenmesi bekleniyor.” dedi.