Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (KLNMA) tarafından yeni bir bedelli sermaye artırımı kararı alındı. 2024 yılının 16 Ocak gününde yüzde 120 oranında bedelli sermaye artırımı kararı alarak sermayesini 3 milyar TL’den 5,5 milyar TL’ye yükseltmişti.
Bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yönetim kurulunun yüzde 81,81818 oranında bedelli sermaye artırım kararı aldığını açıkladı. 10 milyar TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 5,5 milyar TL olan mevcut sermayesini 10 milyar TL’ye yükseltecek.
KAP’a gönderilen bildirimde, çıkarılmış sermayenin tamamen nakden 4,5 milyar TL artırılacağı ve rüçhan haklarının kullanım detayları açıklandı. Artılacak 4,5 milyar TL sermayeyi temsil eden beheri 0,01 TL nominal değerli ve üzerinde herhangi bir imtiyaz bulunmayacak olan 450 milyar adet payın tamamının nama yazılı, borsada işlem gören nitelikte ve kayden izlenen pay olarak ihraç edileceği belirtildi.
Aynı zamanda mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kısıtlanmaması ve beheri 0,01 TL nominal değerli olan payların, yeni pay alma hakkı açısından 1 lot (100 adet) payın nominal değeri olan 1 TL üzerinden Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi esasları çerçevesinde kullandırılmasına karar verildi.
Açıklamanın devamında, “Yeni pay alma hakkı kullanım süresinin 60 gün olarak belirlenmesine, bu sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde yeni pay alma hakkı kullanım süresinin, izleyen iş günü akşamı sona ermesi” yönündeki karar da bildirildi.
Yüzde 70’i ile sermaye yapısı güçlendirilecek
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın bedelli sermaye artırımından elde edeceği fona ilişkin rapor da açıklandı. Buna göre;
Yüzde 70’i ile bankanın sermaye yapısının, sermaye yeterlilik rasyolarının güçlendirilmesi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu uygulamaları ile uyumlu olarak sürdürülmesi için kullanılacak.
Yüzde 10’u bankanın mevcut ve potansiyel kredi taleplerinin karşılanmasında,
Yüzde 10’u faaliyet ve plasmanların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında,
Yüzde 10’u bankanın finansal gücünün ve kârlılığının artırılması ve devamlılığının sağlanmasında kullanılacak.