Mal ve hizmet alımlarında, tüketicilerin banka ve finans kurumları aracılığıyla ödeme yapma zorunluluğunda limit 7 bin liradan 30 bin liraya çıkarıldı. Bu değişiklik, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile gerçekleştirildi.
Tebliğe göre, artık yalnızca 30 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka ve finansal kuruluşlar aracılığıyla yapılması gerekecek. Ayrıca, düzenlemede yer alan örneklerin tutarlarında da değişiklikler yapıldı.
Yabancılar ve Türkiye’de ikamet etmeyen gerçek kişilerle yapılan işlemler için de önemli bir değişiklik getirildi. Daha önce bu işlemler için pasaport numarasının faturaya eklenmesi ve bir pasaport suretinin faturanın ekinde yer alması zorunluydu. Yeni düzenlemeyle, artık yalnızca pasaport numarasının belirtilmesi yeterli olacak, pasaport suretinin eklenmesi gerekmeyecek.
Ayrıca, tahsil edilen tutarların ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kuruma yatırılma zorunluluğu da kaldırıldı.
Belgeleme zorunluluğu kapsamındaki bu yeni düzenlemeler, yalnızca mükellef olmayan kişiler için geçerli olmayacak. Düzenlemenin, işlemlerin şeffaflığını artırmayı ve idari süreçleri kolaylaştırmayı hedeflediği belirtiliyor.