İş görüşmelerinde sıklıkla karşımıza çıkan bu soru, birçoğumuz için korkulu rüya değil mi? “Ne desem acaba” diye düşünüyor musunuz, yoksa hemen anlatmaya başlıyor musunuz?
Kendinizi tanıtmanız için en iyi şanslardan birisi olan, ‘bana biraz kendinizden bahseder misiniz?’ sorusu; iş görüşmesinin stresiyle doğru düzgün cevaplanamaz. Bu nedenle de iş görüşmesini yapan kişiye kendinizi tanıtamamış olursunuz ve pek de iyi olmayan bir intiba bırakırsınız. Çok basit görünen bu soru, son derece dikkatli bir şekilde cevaplanmalıdır ve iş görüşmesinin sonucu üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinmelidir. Yapmanız gereken ise tek bir cevapla bütün profesyonel hayatınızı kariyerinizin içine dahil ederek aktarmak olmalıdır. Peki, bu nasıl olacak?
Dakikalar içerisinde yanıtlamanız gereken bu soruya, akıllıca bir cevap vererek dikkatlerinize çekebilirsiniz. İş görüşmesini yapan kişi, kişisel hayatınız hakkında biraz bilgi edinmek için bu soruyu soruyor. Sizin yapmanız gereken ise profesyonel deneyimlerinizden bahsetmek ve kariyer hedeflerinizi dile getirmektir. İşe alınmak için kendinizi doğru cümlelerle tanıtmalı ve görüşmeyi yapan kişiye kendiniz hakkında kısaca bilgi vermelisiniz.
“Bana biraz kendinizden bahseder misiniz?” sorusunu cevaplamak için aşağıdaki başlıkları hazırladık. Bakın bakalım neler yapmanız gerekiyor:
Mesajları Belirleyin
İş görüşmesini yapan kişi size bu soruyu sorduğu zaman, kişisel hayatınızı merak ediyor demektir. Bu nedenle vermek istediğiniz birkaç mesaj belirleyin ve cevap olarak bunları kullanın. Sonuçta bu kişi, sizin verdiğiniz cevaplar doğrultusunda notlar alıyor ve bu notlara nasıl bir kişi olarak yansımak istediğinize karar verin. İş görüşmesine giderken vermek istediğiniz mesajları belirlerseniz, sorulacak sorular karşısında işiniz kolaylaşacaktır ve rahatça cevap verebileceksiniz. Bu cevaplarda, şirketin aradığı çalışan profiline uygun olduğunuzu belirten inceliklere de yer vermelisiniz.
Deneme Yapın
İş görüşmesinde kendinizden bahsederken kem küm etmek istemezsiniz değil mi? Kendinden emin olmayan, söylediklerini tekrarlayan, bir türlü kelimeler ağzından çıkmayan kişi karşı tarafa güvensiz gelecektir. Bununla karşılaşmamak için alıştırma yapabilirsiniz. Vereceğiniz cevapları, en az 1 kere sesli bir şekilde çalışarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Konuşma yapacak bir kişi konuşmasını nasıl önceden hazırlıyorsa, sizin de aynısını yapmanız gerekiyor. Hatta süre tutarak bu alıştırmayı yaparsanız, çok daha iyi olacaktır. Bu alıştırmada, CV’nizde yer alan bilgileri anlatmak yerine daha çok kişisel hedeflerinizden ve ideallerinizden bahsederek çıtayı yükseltebilirsiniz.
Araştırma Yapmak Önemlidir
Şirketler işe alım sürecinde iki konuya önem verirler. Bunlardan birincisi, teknik yeteneklerdir. İkincisi ise kültürel yapılardır. Yani sizin kişilik ve değerleriniz ile şirketin kültürel yapısının uyumluluğudur. Bu yüzden şirket hakkında araştırma yapmalısınız ve bu konuda bilgi edinmelisiniz. Vereceğiniz cevapları da buna uygun bir şekilde vermelisiniz. Mülakata girmeden önce mutlaka şirketi araştırmalı, başvurduğunuz pozisyon ile ilgili bilgi edinmelisiniz. Şirketin web sitesi varsa buradaki ‘Hakkında’ bölümünü okumalısınız. İş tecrübeniz sorulduğunda da şirket ile olan ortak özelliklerdeki deneyimlerinizi dile getirmelisiniz.
Hikayenizi Yazın
İş görüşmesini yapan kişide yaratmak istediğiniz etkiyi, yaptığınız araştırmalar ve vermek istediğiniz mesajlar doğrultusunda biliyorsunuz. O zaman sıra geldi, kendi hikayenizi yazmaya. Elbette bu hikaye, gerçekleri yansıtan bir hikaye olmalıdır. Vermek istediğiniz mesajların ana hatlarını belirleyip önceki tecrübelerinizi buralara ekleyerek kanıt niteliğinde cevaplar hazırlamalısınız. Mesajlarınızın hepsi için bu şekilde hikayeler oluşturun ve bunları kronolojik sırasına göre anlatın. Bu şekilde iş görüşmesini yapan kişi sizi rahatlıkla anlayabilir ve alacağı notları, sizi yanlış anlamadan (siz kendinizi yanlış anlatmadan) alacaktır.
-
Borsa
-
AsgariÜcret
-
Temettü
-
Altın
-
Dolar
-
KAP
-
Doğalgaz
-
Erdoğan
-
JP Morgan
-
TCMB
-
XRP
-
SOL
-
Bitcoin
-
M. Şimşek
-
IMF
-
RekabetKurumu
-
TBMM
-
Ethereum
-
TÜİK
-
Nvidia
-
Trump
-
Paratic TV
işlem yapmak için
GCM Yatırım
yanınızda!