Tarım ve Orman Bakanlığı bugün balon balığı avcılarına ödenen destekleme tutarının artırıldığını duyurdu. Desteklemeye yönelik kararın ise Resmi Gazete’de yayımlandığı aktarıldı.
Resmi Gazete’de bildirilen Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın 1 Ocak 2022 tarihinde geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtildi.
Balon balığı türlerinden olan “lagocephalus sceleratus”ın avcılığını yapan balıkçılara, 200 bin adede kadar adet başına 12,5 lira destekleme sağlanacağı söylendi. Balığın diğer türleri için 1 milyon adede kadar adet başına 2,5 lira olarak ödemenin yapılacağı eklendi.
Yürürlüğe giren karar ile Türkiye kara sularında yayılım gösteren yabancı istilacı balon balıklarının popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi hedefleniyor.
Ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılmasını hedefleyen bakanlık, sucul biyolojik çeşitliliğinin stoklarının korunmasının sürdürülebilir bir şekilde sağlanacağını ifade etti.
Bu kapsamda, geçerli ruhsat tezkeresine sahip balıkçılar için yürürlüğe giren kararla birlikte belirlenen adet sınırının düşürüldüğü ve adet başına yapılacak destek tutarının artırıldığı vurgulandı.
Balon Balığının Dokusunda Bulunan Zehir Öldürücü!
Süveyş Kanalı vasıtasıyla Türkiye’ye giren balon balıklarının etçil oldukları ve küçük boylarda iken kabuklularla, büyüdükçe de yumuşakçalarla beslendikleri belirtildi.
Bu balıkların kalamar, ahtapot ve mürekkep balıklarını yiyerek sayılarını ciddi ölçüde azalttıkları yönünde bulguların olduğunun altı çizildi.
Ülkemizde özellikle Marmaris ve Gökova bölgesinde bolca bulundukları söylenen balon balıklarının ekonomik ve ekolojik zararlarının olduğu belirtiliyor.
Balon balıkları dokularında bulundurdukları tetrodotoksin ile insan sağlığına zarar verdiğinin altı çizilerek, bu zehrin siyanürden bin kat daha fazla etkisinin olduğu bilgisi verildi.
Dokularında bulunan ölümcül madde ile kasların felç olmasına neden olduğu söylenerek, kurbanlarının nefes almalarına veya kalp yetmezliğine sebep olabildiğine değinildi.