
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden elde edilen bilgiye göre yılbaşından bu yana Balkan ülkelerine yapılan ihracat 9 milyar 819,4 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında geçen yıla kıyasla ihracatta %3,7 oranında artış oldu.
En fazla ihracat 2 milyar 868,3 milyon dolarla Romanya’ya yapılırken, en çok artış %87 ile Karadağ’da gerçekleşti. Yapılan ihracatın %46’sı İstanbul’dan olurken, sektörler arasında otomotiv başı çekti.
2018 yılının ilk dokuz ayında 9 milyar 470,2 milyon dolar olan Balkan ülkelerinin ihracatı, bu yılın aynı döneminde 9 milyar 819,4 milyon dolara yükseldi.Bulgaristan, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Yunanistan ve Slovenya’yı içeren Balkan ülkelerine yapılan ihracatta artış oldu. Ocak-Eylül arası dönemde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3,7 oranında artış gösterdi.
Bu dönemde 2 milyar 868,3 milyon dolarla Romanya en fazla ihracatın yapıldığı ülke olurken onu; 1 milyar 877,6 milyon dolarla Bulgaristan, 1 milyar 551,9 milyon dolarla Yunanistan ve 1 milyar 233,4 milyon dolar ile Slovenya izledi.
Diğer ülkelere yapılan ihracat rakamları çoktan aza doğru; Sırbistan 683 milyon dolar, Arnavutluk 345,3 milyon dolar, Bosna Hersek 331,8 milyon dolar, Hırvatistan 299,5 milyon dolar, Makedonya 287,6 milyon dolar, Kosova 245,2 milyon dolar ve Karadağ 95,8 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.
Karadağ en az ihracatın yapıldığı ülke olmasına rağmen artış oranında %87 ile başı çekti.Söz konusu dönemde 8 ülkeye yapılan ihracat arttı, 3 tanesinde azaldı. Karadağ’a geçen yılın aynı döneminde 51,3 milyon dolar mal satımı yapılmıştı, bu yıl ise bu rakam 95,8 milyon dolara çıktı.
Artış oranında Karadağ’ı %18 ile Slovenya, %17,4 ile Arnavutluk, %10,7 ile Kosova, %6,5 ile Sırbistan, %6,2 ile Bosna-Hersek, %1,9 ile Yunanistan ve %0,9 ile Romanya takip etti. Söz konusu dönemde ihracatta düşüş olan ülkeler ve oranları ise %3,8 Bulgaristan, %3,1 ile Hırvatistan ve Makedonya %0,7 şeklinde oldu.
Toplam ihracatın 4 milyar 477,9 milyon dolarını içeren İstanbul’un payı %46 olarak açıklandı.İstanbul’un hemen arkasında 1,4 milyar dolarla Kocaeli ve 1 milyar 24,2 milyon dolarla Bursa yer aldı. Sene başından bu yana bu ülkelere en çok otomotiv satışı yapılırken, elde edilen rakam 2 milyar 191,8 milyon dolar oldu.
Otomotiv sektörünü; 1 milyar 451,7 milyon dolarla kimyasal maddeler ve ürünleri, 1 milyar 87,4 milyon dolarla çelik, 787,8 milyon dolarla tekstil ve ham maddeleri, 668,1 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörleri takip etti.