GCM Yatırım, 5 Haziran tarihinde paylaştığı raporunda dünyanın en büyük ekonomilerinin bakır talebini ele aldı ve bakır fiyatlarında takip edilmesi gereken seviyeleri yatırımcılarla paylaştı.
Analistler, 2024’ün ikinci çeyreği itibarıyla küresel imalat sektöründeki gelişmelerin bakıf fiyatlarının seyri açısından takip edildiğini belirtti ve özellikle Çin, ABD ve Euro Bölgesi’nin toplam bakır talebinin yaklaşık olarak yüzde 70’ini oluşturduğunu aktardı. Bu kapsamda bunların imalat performanslarının ve ekonomik dinamiklerinin etkisiyle emtialarda farklı seyirler izlendiği ifade edildi.
Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gevşemesinin ardından faiz indiriminin ne zaman geleceğinin tartışıldığı, ABD’de ise istihdam piyasasında soğuma emarelerinin öne çıktığı kaydedildi.
Çin, Bakır Fiyatlarını Destekleyebilir
GCM Yatırım analistleri, dünyadaki bakır talebinin yaklaşık olarak yarısından fazlasını oluşturan Çin’de imalat aktivstesinin yükselerek bakır fiyatlarını destekleme potansiyeli barındırdığını bildirdi.
Yaklaşık olarak bakır talebinin yüzde 8’ini oluşturduğu düşünülen ABD’de ise imalat aktivitesinin bakır için sınırlı olumsuz görünüm içerisinde olduğu belirtildi. Dolayısıyla bakır fiyatlarının bu üç ekonomideki sıkı parasal koşulların seyri ve görece gevşek para politikası uygulamalarının ne zaman başlayacağının yakından takip edileceği aktarıldı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Analistler, bakır fiyatında orta vadede teknik açıdan 21 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 4,68 – 4,75 bölgesi altında, düşüş beklentisinin öne çıkabileceğini paylaştı. Negatif yönlü beklentilerin pekişebilmesi için 55 periyotluk üstel hareketli ortalama (4,52) altında kalıcılık şartının aranabileceği ifade edildi.
Alternatif senaryoda yükseliş eğiliminin baskın hale gelebilmesi için 4,68 – 4,75 bölgesi üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç duyulacağı, bu halde 4,83 ve 4,90 seviyelerinin gündeme gelebileceği kaydedildi.