Ticaret Bakanlığı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine ilişkin tebliğ, Resmi Gazete’de yayımladı. 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ile hazırlanan tebliğde, 2022’nin ikinci yarısında yürürlük süresi dolan ve bu yılın aynı döneminde yürürlük süresi dolacak olan dampinge karşı alınan önlemler açıklandı.
Buna göre Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli beton pompaları isimli eşyaların ithalatında uygulanan dampinge karşı önlemler 12.07.2022 tarihinde sona erdi.
Çin menşeli kapitoneli mensucat eşyaları için önlemler 20.10.2022, Kore menşeli dioktil ortoftalatlar isimli eşyalar için 20.10.2022 ve Kore menşeli dioktil tereftalat için 20.10.2022 tarihinde sona erdi.
Tebliğde, 2023’ün ikinci yarısında bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmaması halinde sona erecek dampinge karşı önlemlere de yer verildi.
Söz konusu önlemler içinde Çin menşeli kromit, magnezit ve krom magnezit ateş tuğlalar, magnezit, dolomit veya kromit içerenler, dış çevresi 60 cm’yi geçen fakat 180 cm’yi geçmeyen, kesiti trapez şeklinde olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları, dış çevresi 180 cm’yi geçen fakat 240 cm’yi geçmeyen, kesiti trapez şeklinde olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları, poliesterler, paslanmaz çelikten olanlar, sentetik devamsız liflerden dokunmuş mensucat, sentetik devamsız liflerden diğer dokunmuş mensucat ve suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat ürünleri yer alıyor.
Bunların yanında Tayvan ve Hindistan menşeli poliesterlerden tekstüre iplikler, Tayland menşeli kauçuk iplikler, Vietnam menşeli içi doldurulmuş tel, İran menşeli bazı polimer ürünleri de önlem kapsamında bulunuyor.
Resmi Gazete’de yer alan açıklamada, bu önlemlerin yürürlüğe girme tarihlerinden veya damping veya sübvansiyon incelemesi ile zarar incelemesini birlikte kapsayan en son gözden geçirme soruşturmasının sonuçlandığı tarihten itibaren 5 yıl sonra yürürlükten kalktığı belirtildi.