Son dönemde otomobile erişim ve fiyatlardaki artış gündemde sıkça konuşulan bir konuydu. Bazı satıcıların stokçuluk yaptığı iddia ediliyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı otomotiv sektöründeki stokçuluk iddialarına karşı harekete geçti.
kolayca yatırım yapın
Bakanlığın geçen yıl Eylül ayından bu yana satışı gerçekleştirilen 260 bin aracı incelediği, 13 distribütör ve 257 bayiden sürece ilişkin ayrıntılı bilginin talep edildiği belirtildi. Alıcılara da ulaşan bakanlık, bu araçlar için elden ödeme yapıp yapmadıkları, zorunlu aksesuar satın almaya zorlanıp zorlanmadıklarına dair belirli bilgileri talep ettiği kaydedildi.
Bakanlık alıcılara, aksesuar bedellerinin nasıl ödendiğine dair bilgileri de sordu. Araçların liste fiyatları üzerindeki belirtilen ödemeler ve tahsilat yöntemi hakkında da bilgi istenirken, bu fiyatların üzerinde talep edilen ücretler, vergi kaçakçılığı olarak değerlendirilecek.
Bakanlığın incelemesi sonucunda araç satış işlemlerinde usulsüzlük saptanması halinde ilgili bayi ve distribütörlere cezai yaptırım uygulanacak. Dünya çapında yaşanan çip krizi, yeni otomobillere erişimi daha zor bir hale getirdi.
Bununla beraber pek çok satıcının araçlar üzerinden stokçuluk yaptığı iddia ediliyor. Yüksek talep ve otomobile erişimdeki zorluğun, fiyatlardaki artışta rol oynadığı belirtiliyor.