Türkiye 4 haftadır deprem haberleriyle çalkalanıyor. Büyük mağduriyet yaşayan depremzedelere destek olmak için vergilerin sıfırlanmasına yönelik adımlar atılıyor. Deprem bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesiyle birlikte depremzedeler için alınan istisnai kararlar ardı ardına gelirken, nakit ihtiyacı olan depremzedelerin kıdem tazminatından alacağı avans soru işareti yarattı.
kolayca yatırım yapın
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre işçisine kıdem tazminatı avansı verecek olan işverenin yapacağı ödemeye vergi kesintisi uygulanabilme durumunu öğrenmek için merak ettiği soru üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, özelge paylaştı.
Mükelleflerin vergi durumlarıyla ilgili tereddütlerini gidermek için ilgili birimlerin paylaştığı yanıt anlamına gelen özelgede, 1475 Sayılı eski İş Kanunu ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu ile 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’na atıf yapıldı.
Eski İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu’na göre kıdem tazminatlarının tamamının gelir vergisinden istisna olduğu söylendi.
Basın İş Kanunu’na göre ise kıdem tazminatlarının 24 aylığı aşmayan kısmından vergi alınmadığı aktarıldı.
Ayrıca tazminat tutarını aşmamak üzere başka adlarla yapılan diğer ödemelerin de vergiden muaf tutulduğu belirtildi.
Ancak söz konusu diğer ödemelerin kıdem tazminatını aşması halinde gelir vergisine tabi olduğu ve ilave ödemelerden vergi alındığı detayı paylaşıldı.
Kıdem Tazminatı Tavanı Yaklaşık 20 Bin TL
En yüksek devlet memuruna senelik ödenen emekli ikramiyesinin baz alındığı kıdem tazminatı tavanı, 2023’ün ilk yarısı için 19 bin 982.83 TL olarak belirlenmişti.
Çalışanın son brüt ücreti üzerinden belirlenen kıdem tazminatında bir yıl için ödenecek tutar, bu rakamın üzerine çıkmıyor.
10 yıllık kıdem tazminatı için tutar 199 bin 828.30 TL ve altında seviyede ise söz konusu ödemeden gelir vergisi alınmıyor.
Söz konusu tutarı aşan kıdem tazminatı ve farklı isimlerle verilen ödemeler, çalışanın o ay tâbi olduğu gelir vergisine dahil ediliyor.