Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde çeşitli illerin barajlarının doluluk oranlarını açıkladı. Verilere göre 1 Ekim 2022 ile 13 Nisan 2023 tarihleri arasında ülkedeki yağış ortalaması 2022 yılına kıyasla yüzde 16,6 oranında azaldı.
Günlük izlemesi yapılan düzenlenmiş doğal göller hariç 428 depolama tesisinde 2022 yılında doluluk oranı 39,6 seviyesindeyken; bu yılın aynı döneminde yüzde 46 aktif doluluk gözlendi.
İçme Suyu Barajlarındaki Doluluk Oranları
428 barajda 137 milyar metreküp su ölçüldüğünün belirtildiği açıklamada 301 sulama maksatlı barajda aktif doluluk oranının yüzde 41, 113 içme suyu barajında aktif doluluk oranının yüzde 46 ve 149 enerji maksatlı barajda da aktif doluluk oranının yüzde 47,5 olarak ölçüldüğü ifade edildi.
Büyükşehirlerdeki İçme Suyu Durumları
Bakanlık, bazı büyükşehirlerdeki içme suyu durumuna ilişkinde bilgilendirmelerde de bulundu.
İstanbul’un aktif doluluk oranının yüzde 43 olduğu ve geçen yıl aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında daha az su bulunduğu belirtildi. Barajlara hiç su gelmemesi durumunda tüm içme suyu talebinin 5 aylık karşılayabilme kapasitesi olduğu bildirildi.
Ankara’nın aktif doluluk oranının yüzde 27 olduğu ve geçen yılın aynı tarihine göre yüzde 1,5 daha az su bulunduğu ifade edildi. Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 1 yıldan daha fazla karşılayabilecek mevcut su hacmine sahip olunduğuna dikkat çekildi.
Bu dönemde Ankara’da kaynaklarla ilgili bir sıkıntının öngörülmediği bilgisi eklenirken, ayrıca acil durumda Kesikköprü Barajı’ndan (Kızılırmak) su getirme sistemi ile günde 460 bin metreküp su temin edilebilme olanağının bulunduğu hatırlatıldı.
İzmir’in aktif doluluk oranı yüzde 22,1 olarak belirtilirken, geçen yıl aynı tarihten yüzde 8 daha az su bulunduğu kaydedildi. Barajların yanında yer altı su kuyuları ile yüzde 57 civarında içme suyuna takviye yapıldığı ve bu durum göz önünde alındığında önemli problemle karşılaşılmasının beklenmediği belirtildi. (AA)