Türkiye’nin sınır komşusu Irak’ta şap hastalığının görülmesinin ardından gözler Türkiye’ye çevrildi. Şap hastalığının ülkedeki 8 işletmede görüldüğü öğrenildi. Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yazılı açıklama geldi.
kolayca yatırım yapın
Bakanlık açıklamasında, sahadan alınan numunelerin Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda, bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne incelemeye gönderildiği söylendi.
İncelemeler kapsamında edilen tespitlere göre bir numunenin daha önce Türkiye’de rastlanmayan ve bilimsel adı SAT-2 serotipi olan şap hastalığı olduğu açıklandı.
Tespiti sağlanan etkenin izole edildiği ve yurt içinde aşı üretimi için çalışmalara hız verildiği söylendi.
Dün itibarıyla Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirim yapıldığı, bugünden itibaren aşılama çalışmalarına başlandığı vurgulandı.
Açıklamada, “SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir” şeklinde ifadeye yer verildi.
Şap Hastalığına Duyarlı Tüm Hayvan Hareketleri Durduruldu
Bakanlık açıklamasında şap hastalığına yönelik gerekli tedbirlerin alındığı duyuruldu.
Hastalığın görüldüğü işletmelerde kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin uygulamada olduğu ve bakanlığın aşı üretimini tamamladığı bildirildi.
Bakanlık tarafından büyükbaş hayvanların aşı çalışmalarının yapıldığı ve hastalık riski olan hayvanların il içi ve dışındaki hareketlerinin durdurulduğu açıklandı.
Açıklamada, “Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur” denildi.
Hastalığın ülke genelinde yayılımının önüne geçmek için sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinde artışa gidildiği belirtildi.
Bulaş riski yüksek olan şap hastalığı, büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülür. Küçükbaş hayvanlarda daha hafif seyreden hastalık, büyükbaş hayvanlarda ise dramatik sonuçlar doğurabilir.