Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen Tarımın Kalbinden Dünyaya Antalya Tarım Zirvesi adlı toplantıda açıklamalarda bulundu.
Miras kalan toprağın iki yıl ekilmemesi durumunda kiralanacağına dikkat çekten Gizligider, “Anneden, babadan kalan tarla, toprak, bağ var ama mülkiyet, miras hukuku cilveleriyle bunları işleyemiyoruz. Buna dair uygulama yaptık.” ifadelerini kullandı.
Miras toprağın iki yıl içerisinde işlenmiyor, kiraya verilmiyor veya üretim sağlamıyorsa kiraya verileceğini kaydetti.
Dijital Kiralama Yöntemi Kullanılacak
Gizligider, önce miras toprağın en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere hane hane büyüyerek dijital kiralama yöntemiyle kiralanacağına dikkat çekti. Kiralanan toprağın kazancınınsa kişi ya da kişilerin banka hesabına yatırılacağını vurguladı.
Özel mülkiyet hukuku olduğunu dile getiren Gizligider, bu kapsamında mülkiyet ve miras hukuku sebebiyle işlenmeyen topraklara yönelik 5 Nisan 2023’te uygulama yapıldığını anımsattı.
2 yıl içerisinde işlenmeyen toprakların uygulama kapsamında kiralanarak üretime kazandırılacağını bildirdi. Böylece miras sahiplerinin de para kazanacağını söyledi.
Bakanlık Çiftçinin Ekeceği Ürüne Karar Verecek
Çiftçinin hangi ürünü ne kadar ekmesine ilişkin de karar vereceklerini paylaşan Gizligider, “Portakal para etti, çok para etti, her yer portakal ağacı oldu. Ertesi yıl portakal para etmedi, çiftçi isyanda, kamyon kamyon portakal, domates, limon dökülüyor. Hepsine son vereceğiz.” dedi.
Türkiye’deki turistlerle her gün en az 100 milyon kişiyi doyurduklarını ileri sürerek, “Nerede, neyin, nasıl, ekilip, dikileceğine bu plana göre karar vereceğiz. Üretim planlamasına bu yıl itibarıyla geçiyoruz.” diyerek dikkat çekti.
Konuya ilişkin kısa vadede itirazların olabileceğini öngörerek, 10 yıl sonra ekim yapamayacak duruma gelinebileceği konusunda uyarıda bulundu.