6 Şubat tarihinde meydana gelen ve asrın felaketine dönüşen depremlerin ardından ülkede karar alıcılar ile siyasi figürlerin ortak söylemi depreme dayanıklı kent projeleri oldu. Bu kapsamda hem kentsel dönüşüme hız verildi hem de yeniden inşa çalışmalarında yatay mimari ve kat sınırı gibi şartlar ön plana çıkarıldı. Alınan son önlem ise meslek grubu üzerine oldu.
Alınan bilgilere göre yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı ve buna göre inşaat mühendislerine odaklanıldığı öğrenildi.
Konuyu gündemine taşıyan Hürriyet’in haberine göre üniversiteden yeni mezun olan inşaat mühendislerinin hazırladıkları projelerde yüksek katlı binalar olmayacak.
Yeni mezunların ima attığı statik projeler 4 kat ile sınırlandırılıp, tecrübe kriterine göre binanın yüksekliği belirlenecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre binanın zemininde yer alacak dükkânlara da standartlar eklenecek.
‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne eklenmesi için hazırlanan taslak metinde yer alan maddelere göre mühendislerde aranacak kriterler arasında en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe şartı yer alacak.
8 kat üzeri proje için ise aranan tecrübe şartı en az 5 yıl olacak. Mesleki deneyim şartına ek olarak akademik bilgi birikimi de eklenecek.
Yüksek katlı yapılar için mühendislerden yapı ana bilim dalında ya da deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans diploması istenecek.
Kamu Binaları için Kriterler Daha Farklı
Son depremlerde kamu binalarının yerle bir olması üzerine düzenlemede kamudaki eksikliklere de yer verildi. Bu kapsamda mühendislerde aranan kriterler arasında kamu özelinde maddelere eklendi.
Düzenlemede, kamu binalarının inşası için mimari proje ve müelliflerine ilişkin kurallarda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde ya da meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıllık mesleki tecrübe şartı olacak.
Ayrıca en az 10 bin metrekare ve 4 farklı yapının proje sürecinde yer alan kişiler veya mimarlık ana bilim dalında doktora diploması olanlar tercih edilecek.