
Tarım ve Orman Bakanlığı, bugün yaptığı duyuruda vatandaşın hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ve tağşiş edilmiş ürünlere ait listeyi açıkladı.
Bakanlık, gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetlerinin titizlikle yürütüldüğünü belirtti.
Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı.
Hileli Ürünlerin Tespitinde Tüketicilerin Desteği Önemli
Uygulamanın tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesine büyük katkı sağladığı söylenirken uygunsuzlukların tespitinde tüketicilerin yardımı vurgulandı.
Bakanlık denetimlerinin yanında tüketicilerin CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gıda ihbar hattı başvurularıyla yapılan denetimlerin etkili olduğu söylendi. Tüketicilere başvurularını sürdürmelerinin önemli olduğu eklendi.
Gıdada Taklit ve Tağşişe 2 Milyon Liraya Kadar Ceza!
Açıklamaya göre yapılan Kanun düzenlemesi ile gıdada taklit veya tağşiş cezaları caydırıcı hale getirildi.
Bu kapsamda, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 Bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası, hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirildi.
Daha önce yapılan kamuoyu duyuruları ile gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam toplam 1.609 firmanın 3.605 ürünü kamuoyu ile paylaşıldı.
Bugün yapılan 27. kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün bakanlığın internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu. İlk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana toplam 1.887 firmaya ait 4.164 parti ürünün kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi.