Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatında yaşanan yükselişe dikkat çekerek bunu dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu kapsamda altın ithalatına yönelik bazı tedbirlerin alınması için çalışmalar başladı.
kolayca yatırım yapın
Bakanlık yetkilileri, olumsuz etkilerin azaltılması için sektör temsilcileriyle bir araya gelerek istişare yaptı. İşlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini düşürmek ve Türkiye’nin döviz rezervlerini desteklemek için kota uygulaması getirilecek. Mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kısa süre içerisinde yapılması bekleniyor.
Kotanın Kapsamı Ne?
Kota uygulaması, Borsa İstanbul üyesi olan kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak. Uygulama çerçevesinde altın ithalatı için önceki yıllardaki ithalat miktarları baz alınarak aylık kota miktarı belirlendi. Kota, madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.
İhracatın Teşviki Amaçlanıyor
Alınan tedbir kararının dış ticaret dengesi rakamlarına pozitif bir etki yapması bekleniyor. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) bünyesinde gerçekleştirilen ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylece hem altın üretimi hem de ticareti konusunda ihracatın teşviki sağlanacak ve cari açık konusunda pozitif ilerlemeler sağlanacak.
Ticaret Bakanlığı, Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin altın ithalatının 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 5,1 yükselişle 217 milyar 52 milyon dolara ulaştığını duyurmuştu. Bu dönemde altın ithalatı yüzde 180 arttı ve 19,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.