Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, dondurmanın, tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu tebliği kapsamında dondurmada hacim artış oranı en fazla yüzde 100, meyve veya sebze kullanılarak üretilen çeşnili dondurmada meyve veya sebze oranı kütlece en az yüzde 15 olabileceği belirtildi. Ayrıca ürünlere dondurma karışımı tanımında belirtilen bileşenlerden gelebilecek protein hariç olmak üzere, kollajen gibi protein esaslı bileşenler ilave edilemeyeceği aktarıldı.
Buna göre süt ve süt ürünleri aroması veren aroma vericiler kullanılmayacak. Fındık, fıstık, ceviz, antepfıstığı, badem gibi sert kabuklu meyve çeşnileri katılarak üretilen dondurmalarda bir veya birkaçının kullanılması halinde toplam çeşni oranının kütlece en az yüzde 5 oranında olacak.
Çeşni Maddesi Bulunmayan Dondurmalarda Aroma Vericiler Kullanılmayacak
Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğ kapsamında çeşni maddesi bulunmayan dondurmalarda aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmayacak. Sade dondurmada sadece vanilya aromalarının kullanımına izin verilecek.
Ayrıca ürünlerde süt ve süt ürünleri aroması veren aroma vericiler kullanılmayacak. Ürünlerin adında kesme, dövme ve benzeri ifadelere yer verilmeyecek. Ancak tüketiciyi bilgilendiren bu ifadeler gıdanın adının yazıldığı puntodan daha büyük olmamak şartıyla kullanım önerisi olarak etikette bulunabilecek. Ürünlerin depolanmasından son tüketiciye arz edilmesi aşamasında sıcaklık en yüksek -18 °C, kısa süreli sıcaklık artış toleransı en fazla 3 °C olacak.