Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremlerin ardından bölgede büyük yıkım yaşandı. Çok sayıda binanın çökmesi sonrası son açıklamalara göre 31 binden fazla insan hayatını kaybetti. Artan can kaybı bölgede enfeksiyon riskine dair endişelerin artmasına neden oldu.
Sağlık Bakanlığı bu riske karşı harekete geçti. Bölgede bulunan depremzedelerin enfeksiyon ve salgın hastalık riskinden korunması için çalışma yürüten Sağlık Bakanlığı, 10 ilde Halk Sağlığı Koordinasyon Merkezleri kurdu. Bakanlık 80 bin 516 tetanos aşısı, 3 bin doz tetanos serumu ile kuduz aşılarını bölgeye sevk ettiğini duyurdu.
Şebeke Suları Klorlandı
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, depremin ilk anından itibaren halk sağlığını korumaya dönük önlemlerin alındığını vurguladı.
Gökler, 10 ilde şebeke sularından numune alındığını ve klorlama çalışmaları yapıldığını söyledi. Kahramanmaraş’ta ve diğer illerde şebekenin verilmesi ile beraber klorlu suyun gittiğini belirtti.
Tankerle su ulaştırılan yerlerde de birebir klorlama yapıldığını, suyun bu klorlamadan sonra kullanıma sunulduğunu aktaran Gökler, suyla ilgili düzenli numune ve analiz işlemlerinin yürütüldüğünü ifade etti.
Erken Uyarı Sistemi Uygulanıyor
Çadır kentlerde muayene alanları oluşturulduğunu aktaran Gökler, halk sağlığı tehdidi yaratacak semptomlara karşı erken uyarı sistemi uyguladıklarını söyledi.
Bu kapsamda tüm birinci basamak sağlık kuruluşları, hastaneler ve 112’den ishal çıkan çocuklarla ilgili verileri topladıklarını aktaran Gökler, “Bir önceki güne göre artış olup olmadığı günlük takip ediliyor ve hızlıca önlem alınıyor. Bunun koordinasyonunu halk sağlığı uzmanlarımız sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Bölgede hamilelere ulaşıldığını, herhangi bir acil durumda ulaşabilecekleri numaraların kendilerine iletildiğini aktaran Gökler, sağlık ekiplerinin çadırları gezerek ailelerin kayıtlarını tuttuğunu ifade etti. Deprem bölgesinde tetanos ve kuduz aşısı sıkıntısı bulunmadığını belirten Gökler, kurulan çadır kentlere mini buzdolapları ve aşı nakil kapları yerleştirildiğini söyledi.
Tüm noktalara ve hastanelere aşıları dağıttıklarını vurgulayan Gökler, “Bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın bağışıklama durumlarıyla alakalı durumlarını saptayıp, eksik aşısı olan veya zamanı gelen çocukların bağışıklamasını yapacağız. Bununla ilgili de çadır tespitlerini yürütüyoruz.” diye konuştu. (AA)