Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Bakanlık Akaryakıta Yapılan ÖTV Zammına 2 Sebep Sundu

Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıta yapılan ÖTV zammına gelen tepkilerin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Detaylar haberde;
Bakanlık Akaryakıta Yapılan ÖTV Zammına 2 Sebep Sundu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün resmi Twitter hesabından akaryakıt ürünlerine getirilen özel tüketim vergisi (ÖTV) zammına ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık açıklamasında, akaryakıt ürünlerinde ÖTV’nin iki sebeple artırıldığına işaret edildi.

Açıklamada ilk olarak ÖTV artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisinin bir miktar azaltılmasının hedeflendiği vurgulandı. Düzenlemenin, ÖTV artışı yapılan ürünlerin ithal olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almayı da destekleyeceği vurgulandı.

İkinci olaraksa maktu olan söz konusu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmadığı öne sürüldü.

ÖTV Tutarları Enflasyon Karşısında Eridi

Bakanlık ÖTV tutarlarının, maktu olması sebebiyle enflasyon karşısında eridiğine işaret etti. Bundan dolayı akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin gayri safi yurt içi hasıladaki (GSYİH) yıllara göre payı şu şekilde aktarıldı;

“2016 yılında GSYH içindeki payı yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,8’e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında yüzde 26,23 iken 2022 yılında yüzde 17,84’e düşmüştür.”

GCM Yatırım Banner

Akaryakıt ürünlerinden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’deki (Likit Petrol Gazı) katma değer vergisi (KDV) dahil satış fiyatındaki vergi oranının yüzde 50’lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen yüzde 38,5 seviyesinde kaldığı bildirildi.

7 Yıl Sonra ÖTV Tutarları Artırıldı

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarlarının esas alınarak artış yapıldığı vurgulandı. Bunun benzin ve motorinde 5 TL, LPG’de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranlarının esas alındığı kaydedildi.

Yapılan artışların 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altında kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yapılan artışa rağmen Ülkemiz halen benzinde de motorinde de Avrupa’da en ucuz 4. ülke konumundadır.”  ifadeleri yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıt fiyatlarında Türkiye’nin sınır komşusu Yunanistan’ı örnek vererek, “Yunanistan’da benzin 2,057 dolar, motorin 1,861 dolar iken vergi artışları sonrası Ülkemizde benzin 1,303 dolar, motorin ise 1,239 dolardır.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın