Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Afyonkarahisar ile Sinanpaşa ilçesinde yapımı devam eden Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yolu güzergahındaki yarma imalatı ve altyapı platformlarında incelemelerde bulundu.
Burada açıklamalarda bulunan Uraoğlu, proje tamamlandığında mevcut demir yolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafenin 624 kilometreye ineceğini söyledi. Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresinin ise 3 saat 30 dakikaya düşeceği bilgisini verdi.
Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Projesi’nin tamamlanması ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetlerinden 1,1 milyar TL tasarruf sağlanacağını söyledi.
508 kilometre uzunluğu olan projede kullanılacak hattın dizayn hızının 250 kilometre olacağını belirten Uraloğlu, “Ankara-İzmir Hattımızın 116 km’lik kesimi mevcut hizmet eden Ankara-Polatlı kesimi, 508 km’lik kesim ise Polatlı-İzmir kesimidir. Projemiz tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak.” diye konuştu.
Uraoğlu hat tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınacağı beklentisini paylaştı. Proje ile 40,7 kilometre uzunluğunda 49 adet tünel ve 21,2 kilometre uzunluğunda 67 adet viyadük, 66 adet köprü inşa edileceğini söyledi.
Yüksek hızlı trenle bugüne kadar 77 milyonun üstünde yolcu taşındığı bilgisini veren Uraoğlu, “2053 ulaştırma ve lojistik ana planı ve yol haritamızla, hızlı tren hizmeti alan il sayımız, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52’ye çıkacaktır. Demir yolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz.” açıklamasında bulundu.
Projenin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydettiklerini belirten Uraloğlu, 2028 yılında projeyi hizmete açmayı hedeflediklerini ifade etti. (AA)