Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileri ve haber müdürleriyle bir araya gelirken ulaştırma alanındaki çalışmalara, yatırımlara ve olası deprem tehlikelerine karşı alınan önlemlere değindi.
kolayca yatırım yapın
Uraloğlu, gündemin ilk sıralarında yer alan olası İstanbul depremi hakkında konuşurken muhtemel depreme önlem çalışmaları çerçevesinde İstanbul için tahliye planlarının olduğunu ifade etti.
Uraloğlu’ndan İstanbul Depremi Açıklaması
İstanbul’daki iki tane köprünün askı halatlarının birinin yenilendiğini, 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de çalışmaya devam ettiklerini, özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerinin yapıldığını belirtti.
Kuzey Marmara Otoyolu’nu İstanbul’un aort damarına benzeten Bakan, “Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü’nden ve Kuzey Marmara Otoyolu’ndan da sağlamış olacağız. İstanbul’da bir tahliye planımız var” ifadelerini kullandı.
Sözlerinin devamında, 2002-2023 yıllarında gerçekleştirilen yatırımların yanı sıra 2023-2028 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan proje ve yatırımlara değindi.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale köprüleri, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde, Kuzey Marmara otoyolları, Filyos Limanı gibi devasa ve önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.
Ülkedeki araç sahipliği sayısının 2050’de Avrupa ortalamasına yakın olan 1000 kişiye 500 araç oranına ulaşacağını ön gördüklerine işaret ederek bu gerçekler ışığında çalışmaların hayata geçirildiği bilgisini verdi.
Son 21 yılda ülkenin, ulaşım ve iletişim altyapısına harcanan yaklaşık 194 milyar dolarla çok önemli mesafeler katedildiğini belirten Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle 77 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini, açıldığı günden bu yana Marmaray ile yaklaşık 1 milyar kişinin taşındığını ve hava yollarında 2003’te 34 milyon olan yolcu sayısının artık 200 milyonun üstünde seyrettiğini ifade etti.
“Havalimanı Sayımız 61’e Yükselecek”
İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’da hem yolcu hem de yük taşımacılığında zirvede yer aldığına, bu yılın ilk yarısında Avrupa’daki en iyi kargo trafiğine sahip ilk 10 havalimanı arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
Demir yollarına ağırlık vereceklerini söylerken 2022’de 2 bin 505 olan sinyalli hat uzunluğunun 8 bin 46 kilometreye çıkarıldığını belirtti. İstanbul’da 340 kilometre kent içi raylı sistem olduğunu ve bunun 127,5 kilometresinin Bakanlık tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.
Kara yollarında son 21 yılda 1714 kilometre olan otoyol ağının, 3 bin 633 kilometreye çıkarıldığını, haberleşmede mobil abone sayısının yaklaşık 91 milyona yükseldiğini, Hatay Havalimanı’nın yeniden yapılacağını ifade etti.
2028’e kadar, 57 olan havalimanı sayısının 61’e yükseltilmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.