Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen “Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek” başlıklı panelde açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, yakın vadede AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Şimşek konuyla ilgili, “Birkaç sene önce Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Sonucunda bunun AB’ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı. Yakın vadeli hedeflerden başlayarak yeniden görüşebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, Küresel Gerilimleri Değerlendirdi
Bakan Şimşek paneldeki konuşmasında, oldukça karmaşık ve parçalı bir dünya düzeninde yaşandığını, son 10 yılda her kıtada küresel krizlere tanıklık edildiğini belirterek “Yaşanan jeopolitik resesyon göz önüne alındığında, yaklaşan iklim krizi, önümüze daha da zorlu süreçleri getirmektedir.” diye konuştu.
Küresel gerilimlere atıfta bulunan Şimşek, mevcut güç ile gelişen süper güç arasında büyük bir gerilim ve artık çok kutuplu bir dünyanın olduğunu söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Şimşek, her iki tarafın küresel ortak değerlere sahip olduğunu söyledi.
Şimşek: Türkiye’nin Rolü Büyük
Şimşek, Türkiye, önde gelen en güçlü NATO üyelerinden biri ve güvenilir bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, Batı’nın güvenliği için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle uzun vadeli güvenlik, Avrupa Birliği enerjisi gibi alanlarda birçok yönden çözümün bir parçası olabiliriz. Yenilenebilir enerjiden yeşil enerjiye geçiş için çok zorlayıcı bir durum olduğunu biliyorum.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri açısından büyük rolü olduğunun altını çizen Şimşek, “Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi meselesine bakınca açıkça görülüyor ki Türkiye en güçlü adaylardan biri.” diye konuştu.
AB’nin genişlemesine ilişkin korkuların daha çok politik sebeplere dayandığını, Birliğin genişleyerek yeni üyeler kazanmasının ve bu üyelerle ilişkilerini güçlendirmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. (AA)